Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Des del passat 12 d’octubre l’empresa d’allotjament de webs Nodo50 està rebent una sèrie d’atacs massius que han comportat alentiments o fins i tot caigudes temporals de moltes de les pàgines a les que presta serveis, algunes d’elles mitjans de comunicació d’esquerres o alternatius.

Del nostre país, els principals afectats són –en diferents moments- el digital KaosenlaRed.net, el setmanari Directa i el web de la valenciana Ràdio Klara. Però n’hi ha més arreu de l’Estat espanyol, com Infolibre, Diagonal, Periodismo Humano o el propi portal de Nodo50. En el moment de publicar aquestes línies és InfoLibre qui denuncia problemes per accedir a la seva pàgina.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Segons ha fet públic el mateix Nodo50 –que no vol donar més dades en “espera de recollir tota la informació possible”- es tracta d’un atac a gran escala que en el seus moments més intensos van arribar a incloure 34.000 ordinadors repartits per desenes de països. Segons Nodo50, els atacs provenen del que es coneix com una “xarxa botnet” –una estructura d’ordinadors zombi o sota control extern de hackers- de lloguer que han demanen l’accés de forma simultània a una web per sobre de les seves possibilitats, tractant així de col·lapsar-la.

Segons experts informàtics consultats per Mèdia.cat, un atac d’aquestes característiques i d’aquesta duració –“gens usual”- “és molt complicat” i revela que “al darrere hi ha una organització potent”, sigui amb coneixements tècnics o econòmicament. La Directa, per la seva banda, ha xifrat el lloguer d’una xarxa botnet d’aquestes característiques en 1.000 euros l’hora.

Per ara, els atacs han estat reivindicats per un desconegut i fantasmagòric “Escamot d’Assalt Feixista Cibernètic de l’Imperi Espanyol”, però no s’ha pogut certificar l’autenticitat d’aquest comunicat.

El cert és que aquests atacs van començar el 12 d’octubre, en plena efervescència dels grups d’extrema dreta i que –segons informa el periodista Xavier Rius Sant al seu blog– durant aquests dies també ha patit atacs el web del Moviment Social Republicà, un grupuscle ultra enfrontat als corrents majoritaris de l’extrema dreta. També als darrers dies ha patit atacs el portal local de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) Gramenet 2.0, molt crític amb Plataforma x Catalunya, i el diari digital El Plural.com, amb seu a Madrid i proper al Partit Socialista. No hi ha constància –a banda de la coincidència temporal- que aquests incidents tinguin el mateix origen i aquests portals estan allotjats per diferents empreses, però els atacs informàtics d’aquesta magnitud contra mitjans de comunicació no són habituals.

Tant la Federació estatal de Sindicats de Periodistes (FeSP) com la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), han emès comunicats condemnant la “intolerable vulneració dels drets a la llibertat d’expressió i d’informació”, però la notícia a penes ha estat recollida en alguns mitjans digitals.