Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Més enllà de les xifres de seguiment de la vaga general educativa d’ahir arreu de l’Estat espanyol, sempre inflades pels convocants i rebaixades per les autoritats –i molt difícils de contrastar,- és obvi que ahir hi va haver massives manifestacions a les principals ciutats del país i de la resta de l’Estat. Una dada fàcilment contrastable amb un redactor al carrer i fàcilment explicable de forma gràfica amb una fotografia panoràmica. Tal com és habitual, per altra banda, quan un mitjà vol destacar l’èxit d’una manifestació.

En canvi, pocs diaris han optat per aquesta opció a la seva portada d’avui. Als Països Catalans, només El Periódico i els diaris impresos a Palma –on la vaga va ser especialment exitosa- opten per una imatge amb multituds. La Vanguardia i l’Ara opten per imatges de detall de la protesta, que sempre són menys espectaculars i tendeixen a reduir-ne l’impacte. Per la seva banda El Punt Avui i Levante opten per fotografies més simbòliques –una performance en el primer cas i una aula buida en el segon,- el que podria justificar-se per la recerca d’un enfocament diferent. En el cas de la capçalera de Prensa Ibérica, el fet d’haver reduït la notícia a la tercera en importància de la portada –per darrere del possible alliberament d’un delinqüent en aplicació de la recent sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans i de la victòria del València CF- dóna a entendre poc interès pel tema.

Las Provincias, per la seva banda, manté la seva línia d’altres jornades similars i aposta per criminalitzar la vaga amb la foto d’un altercat a la porta de la universitat, magnificant així uns incidents totalment minoritaris per sobre la mobilització pacífica de desenes de milers de persones.

Aquesta és la mateixa línia que ha seguit majoritàriament la premsa de Madrid. Especialment l’ABC, amb un enfocament quasi calcat al de Las Provincias –ambdós diaris pertanyen al Grupo Vocento,- però també El Mundo i El País. Aquests dos diaris han optat per publicar dues fotos quasi calcades del moment en que un piquet estudiantil boicoteja una classe. Això sí, amb peus de foto molt diferents i també una ubicació divergent: l’Escola d’Enginyers Aeronàutics de la Politècnica de Madrid segons els de Prisa i la facultat de Ciències de la Informació de la UCM, segons deixen entendre el de Unidad Editorial.

Per la seva banda La Razón prefereix ignorar la mobilització d’ahir i és l’únic que no n’inclou cap imatge a portada i La Gaceta publica dues fotos preses a la mateixa escola, una amb l’aula plena i l’altra buida.

Una altra tria editorial hauria omplert les portades d’imatges com les que ha recopilat el bloc Moe de Triana.