Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’extracció d’hidrocarburs no convencionals mitjançant la fractura hidràulica, el que es coneix com a fracking, ha estat un dels darrers cavalls de batalla del moviment ecologista i per la defensa del territori, que ha aconseguit importants èxits en aquest camp.

Avui mateix el ple d’Alcoi aprovarà per unanimitat una moció declarant el municipi “lliure de fracking, en una iniciativa que s’estén com una taca d’oli pels pobles valencians. Fa un mes va ser el Parlament de Catalunya qui va instar al Govern a prohibir per llei aquesta tècnica i encara abans ja ho havien fet centenars de municipis i almenys onze consells comarcals, així com també el Parlament francès. També la Generalitat valenciana ha fet passos, encara que més tímids, en aquest sentit.

Però totes aquestes mocions, declaracions i fins i tot legislacions podrien ser paper mullat des del passat 17 d’octubre, quan la Unió Europea i Canadà van signat un Acord Econòmic i Comercial Global (CETA per les seves sigles angleses). El tractat, que encara ha de ser aprovat pel Parlament europeu, és la culminació de quatre anys de negociació i ha passat pràcticament desapercebut als mitjans generalistes. De fet, fins on ha pogut trobar Mèdia.cat, només El País i el portal de RTVE van informar de la seva signatura, de forma bastant breu i sense vincular-ho al fracking.

Un estudi (aquí la traducció en castellà) elaborat per tres ONG (l’Institut de les Transnacionals, l’Observatori Europeu de les Corporacions i el Consell de Canadencs) alerta sobre les clàusules de protecció dels inversors que incorpora el CETA. Segons aquestes clàusules les empreses d’hidrocarburs podrien impugnar les legislacions que limitessin o regulessin el fracking als tribunals econòmics internacionals. Els activistes medioambientals basen la seva por en el cas de l’empresa Lone Pine Resources Inc., que ha impugnat la moratòria d’explotacions de fracking al Quebec basant-se en el tractat de lliure comerç entre Canadà i els EUA. Asseguren que qualsevol multinacional amb una oficina al Canadà podria fer servir aquesta via per esquivar un impediment legal –autonòmic o fins i tot estatal- a l’explotació de fracking o, en cas contrari, exigir elevades indemnitzacions.

Col·lectius ecologistes, sindicats, indígenes i en defensa del comerç just i la salut pública d’Europa i el Canadà fa mesos que alerten sobre els riscos del CETA sense que hagin rebut pràcticament cap tipus de cobertura mediàtica.

El fracking és una tècnica molt agressiva ambientalment i paisatgística, que posa en perill els aqüífers i que podria generar un risc de terratrèmols, pel que l’alarma s’ha estès en les comarques on es preveien exploracions. A més, la recent experiència del projecte Castor ha fet extremar encara més les precaucions –encara que una cosa i l’altra no tinguin res a veure- i s’ha generat una onada de mobilitzacions, mocions institucionals i declaracions polítiques en la línia de limitar o directament prohibir les perforacions de fracking.