Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El tancament fulminant de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) després que el Tribunal Superior de Justícia valencià anul·lés l’ERO que havia acomiadat més de mil treballadors va ser justificat per qüestions econòmiques. “No penso tancar una escola o un hospital per tenir una televisió” va assegurar el President valencià, Alberto Fabra, en un enunciat que molta gent ha trobat altament demagògic. Segons el mateix Fabra, la nova RTVV costaria 40 milions més dels pressupostats amb la seva plantilla readmesa. Una xifra que que considera inassumible.

Però més enllà de la propaganda, la realitat és que els arguments econòmics fan aigües per totes bandes:

1.No se sap quan costaria readmetre la plantilla: De fet, el cost de la readmissió –el pagament de les indemnitzacions i els salaris de tramitació- s’haurà d’assumir igualment, ja que hi ha una sentència ferma que, a més, ja s’ha dit que no es pensa recórrer. L’estalvi es referiria en tot cas al cost de mantenir RTVV amb la plantilla augmentada, però no se sap si això seria 40 milions o no. Caldria tenir en compte, per exemple, que potser no tots els treballadors voldrien tornar i a més es podria, llavors, negociar altres mesures amb la plantilla com reduccions salarials o ERO temporals, que ja han estat ofertes anteriorment pel Comitè d’Empresa.

En tot cas, l’argument de tancar RTVV per 40 milions és molt sospitós. Aquesta xifra s’acosta molt al deute de Valmor, l’empresa que gestionava la Fórmula 1 de València i que va ser comprada per la Generalitat per un euro. I això sense comptar amb altres fallides assumides per l’erari públic sense protestar, des dels clubs de futbol a la Ciutat de les Llums.

2.No queda clar que tancar sigui més barat que mantenir l’emissió: El pressupost de la nova RTVV és de 74,1 milions. Tancar-la –i per tant indemnitzar tots els treballadors, empreses adjudicatàries, etc- podria costar, segons estimacions del sector, uns 72, a pagar de cop. Si es manté oberta RTVV es pot anar reduint la xifra poc a poc, incrementar la producció pròpia –amb el que no augmentaria la despesa sinó que només canviaria de partida,- o augmentar els ingressos.

3.L’antiga RTVV costa més cara que la nova: En els actuals pressupostos de la Generalitat, la partida destinada a pagar els deutes de l’empresa ja liquidada de l’antiga RTVV puja als 107,57 milions d’euros. Una auditoria d’aquest deute, saber quina part podria ser il·legítim i trobar els culpables de malversació i balafiament per a demanar-los responsabilitats i una posterior renegociació permetria estalviar més que eliminar la partida de la televisió.

4. Mort de la indústria audiovisual valenciana: El tancament de RTVV suposa un cop mortal per al ja precari teixit empresarial audiovisual. Un sector que genera la seva riquesa en forma de creació de llocs de treball, impostos, etc. Aquest increment de l’atur i de caiguda d’ingressos fiscals també haurien de tenir-se en compte a l’hora de fer els números.

5. Els propis assessors de la Generalitat consideren viable RTVV: El Consell va pagar 198.000 euros a l’auditora PricewaterhouseCoopers (PwC) per un informe sobre la viabilitat econòmica de RTVV. En cap moment va assenyalar-se el seu tancament com una opció. Si aquest argument no serveix per a defensar la viabilitat de RTVV, almenys hauria de demostrar la inutilitat dels caríssims informes auditors als que és afeccionada la Generalitat.