RTVV és dels valencians

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El tancament de Canal 9 no és un acte improvisat. Acabar amb 24 anys d’emissions de la ràdio i televisió valenciana ha estat en l’ànim dels governs del PP del País Valencià des de fa anys.

En primer lloc, va convertir aquests mitjans en unes marionetes polititzades i al seu servei. La censura, la manipulació informativa i el sectarisme amb què els van dirigir, va acabar transformant-los en uns mitjans cada vegada més qüestionats per l’audiència i, finalment, en irrellevants.  Una pèssima gestió econòmica i la retallada de les aportacions públiques van fer la resta. D’allà a l’ERO, hi havia un pas i el van fer: acomiadar un miler de treballadors.

La decisió, aquesta setmana, del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià anul·lant l’ERO i obligant a readmetre tots els treballadors acomiadats, ha estat l’excusa perfecta per anunciar el tancament de Canal 9, com ja havia amenaçat que faria, el mateix govern Fabra.

I és que a la dreta centralista li fan nosa els mitjans públics que parlen en català, fins i tot quan els controlen i els espanyolitzen, perquè ja tenen la televisió espanyola i les televisions privades d’àmbit estatal que els fan la feina.

El que ha passat al País Valencià, primer amb la supressió de les emissions de TV3 i ara amb el tancament de Canal 9, només respon a un objectiu: acabar amb les senyes d’identitat, amb la llengua i la cultura que compartim els valencians i els catalans.

“Ens lleven l’únic amb el que podem expressar el que som, amb la llengua que hem mamat”, deia un dels col·laboradors de Canal 9 en la programació especial que es va fer, per reivindicar el paper de servei públic d’aquests mitjans. Perquè d’això és tracta: que els mitjans de comunicació al País Valencià parlin únicament en espanyol, amb una visió espanyola i al servei  dels governs del seu color.

Però el que ha començat a passar al País Valencià és una veritable revolta contra el tancament dels mitjans públics: Places plenes de gent protestant, dimissió en bloc de l’equip directiu de RTVV, el Consell Valencià de Cultura posant en dubte la legalitat del tancament i assegurant que significa la destrucció d’un motor insubstituïble, l’Acció Cultural del País Valencià cridant a la societat valenciana a defensar Canal 9 i els treballadors de la RTVV informant, per primera vegada en molts anys, sense directrius ni censura, de temes fins ara intocables, obertament i amb respecte al pluralisme i la llibertat d’expressió.

Potser i, tant de bo que sigui així, en el tancament de Canal 9 s’hi amagui la oportunitat de recuperar uns mitjans que, com acabava dient la “Declaració de Burjassot”, en defensa d’una RTVV pública, en valencià i de qualitat, sigui “patrimoni de la ciutadania i actuï al seu servei en defensa i promoció de la llengua pròpia, la cultura valenciana i universal, els valors democràtics i el dret a la informació de totes i tots.”

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.