Noruega, Taiwan… el món!

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Acabo de rebre un correu electrònic d’un conegut que n’envia molts. Massa, pel meu gust. Ell ho sap –perquè li he dit- però continua. I aquí tinc el mail, en negreta a la bústia d’entrada. I com que la meva religió m’impedeix fer el contrari, l’obro i el llegeixo.

Em reenvia un fragment d’un programa d’una televisió de Taiwan i em diu que el miri, que “se’n fot d’en Rajoy”. I faig play. I, efectivament, se’n en fot. I no només d’ell. També del rei d’Espanya. Tracta diversos temes: des de la conflictivitat social a causa de les retallades i l’austeritat pressupostària, fins a les caceres del rei espanyol, passant per la independència de Catalunya.

El vídeo, d’animació, no és cap obra d’art, per dir-ho de forma suau. El que m’ha cridat l’atenció d’aquesta peça no és la seva producció, ni la seva forma. El que més m’ha agradat del vídeo és que la televisió de Taiwan l’ha situat a l’escaleta del programa com a introducció per a formular la següent pregunta als seus espectadors: “Creu vostè que Catalunya hauria d’independitzar-se d’Espanya?”. És a dir, que un grup de redactors taiwanesos, a més de 10 mil kilòmetres de distància, s’han reunit per decidir quina seria la pregunta del dia i han cregut que aquesta era la que més interessaria al seu públic.

La troballa a la televisió taiwanesa, Next Media Animation (NMA TV), que com a dada curiosa és la que es va fer famosa pel comiat que els va dedicar la seva extreballadora, Marina Shifrin, en el conegut èxit viral I quit, té lloc pocs dies després que una amiga arribi de Noruega. M’explica, molt contenta, que a Oslo tothom sap què era Catalunya i que molta gent està al corrent de la situació política que travessa el nostre país.

El fet que els noruecs no faci pas massa que són un estat independent podria fer-los més receptius a aquest tipus d’informació, però tot aquell que hagi viatjat una mica pel nostre planeta sabrà que fins fa dos dies era d’allò més fatigós fer entendre a algú que el fet que el meu passaport digués que era espanyol era purament circumstancial.

Senyores i senyors, el Procés és al món.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.