Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ha estat notícia el tractament àgil, informat i compromès (hat trick de luxe!) dels mitjans de la corporació catalana de televisió amb l’Incendi que afecta l’Empordà i que va començar a cremar entre Camallera i Vilopriu, el passat dilluns. No ha estat notícia en forma de titular o sumari radiofònic, sinó que ha estat notícia en les petites pantalles dels nostres smartphones i també en converses a casa amb la família o els amics.

Connexions amb directe, anàlisis tècniques, entrevistes i un bon treball infogràfic… El canal de notícies 324 i la ràdio pública van connectar amb rigor i professionalitat amb el cor de la notícia quasi d’immediat, en un temps real convertit en alguna cosa més que en eslògan de màrqueting.

Hi ha un punt d’injustícia en aquest ‘és notícia’. Un mitjà fent la seva no hauria de ser notícia, oi? Tan excepcional és? No, rotundament. Però en realitat aquest ‘és notícia’ és una forma de reconèixer una feina que està amenaçada i que la ciutadania ja fa temps que ha deixat de donar per descomptada. L’”és notícia” és un “compte, això té valor”.

I sí, resulta que ara valorem —críticament quan convé!— el que significa tenir a punt els mitjans tècnics i humans i l’ofici i la tenacitat necessàries per convertir aquests recursos en un material informatiu d’interès. L’ombra del tancament de Canal 9 projecta una ombra deformada sobre un model de radio televisió nacional, que aquests dies ha tornat a ser amenaçat al Parlament amb l’externalització de la gestió de publicitat. Denunciar quan les coses no es fan bé és en el fons enfortir el projecte; però que això no ens faci oblidar el que és obvi: que quan es fan bé, també cal dir-les i compartir-les.

La resposta que han donat els mitjans de comunicació nacionals del país dilluns a la nit només està a l’abast d’una televisió pública; pels recursos tècnics i humans disponibles (que no estan a l’abast dels competidors privats) i per l’ofici demostrat i  l’ambició de servei, encara per sobre la mitjana. Que la bona resposta de dilluns animi als professionals, però en especial als que gestionen els recursos disponibles, a continuar responent amb les eines de l’ofici. Fer la feina. Res més, res menys.

[Nota a peu de pàgina: un desplegament com el de principi d’aquesta setmana caldrà activar-lo en el cas que es produeixin altres  fenòmens comparables fora del sempre ‘mimat’ Empordà. Estem d’acord, oi?].

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.