Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Des de que el diumenge 22 de setembre va ser trobada morta a Santiago de Compostel·la la nena de 12 anys Asunta Basterra, els mitjans catalans n’han informat de forma profusa. Només per posar l’exemple dels dos diaris més venuts de Barcelona, El Periódico n’ha fet menció fins a cinc vegades a la seva portada i La Vanguardia quatre.

Segons els propis cercadors interns, el diari del Grup Zeta ha publicat –en versió web- fins a 32 notícies sobre el cas, mentre que els dels Grup Godó en localitzen més de 200 per la paraula de cerca “Basterra”.

Molta menys cobertura ha tingut, però, el cas de Marie-Josée i Allison Benítez, la mare i la filla de Perpinyà desaparegudes el passat 14 de juliol i de els que encara no se n’ha trobat cap rastre.  A pesar que la història nord-catalana tenia fins i tot més elements per al sensacionalisme que la gallega: el suïcidi del pare i marit de les desaparegudes mentre era investigat,- les cerques infructuoses dels cadàvers a diferents punts de la Catalunya Nord i Occitània, el fet que la noia fos candidata a Miss Rosselló, desapareixent la vigília del concurs o els posteriors suïcidis de dues amigues seves. Tot una sèrie d’esdeveniments que han convertit el cas en un autèntic serial mediàtic tant a la premsa nord-catalana com a la del conjunt de l’Estat francès.

A pesar d’això, La Vanguardia només li va dedicar –en ple agost- una notícia i El Periódico ni tan sols ho ha esmentat.

Fins i tot l’Ara, un diari amb una clara vocació de construir un espai català de comunicació ha dedicat 8 peces al “cas Asunta” per sols dues de “l’Allison”. Si bé és cert que bona part d’aquestes vuit estan relacionades amb les anàlisis mediàtiques que publica el diari, pot destacar-se que no hi ha una sola referència a l’immens ressò mediàtic que les desaparicions de Perpinyà han generat Albera enllà. Fins i tot el 324.cat –que va tancar la seva delegació a Perpinyà el maig passat– ha publicat quatre articles sobre la mort de la nena gallega i cap del cas de les nord-catalanes.

Només El Punt Avui –que manté una corresponsalia a Perpinyà- ha tingut una cobertura més equilibrada, amb 11 peces del “cas Allison” per set de “l’Asunta”.

Mitjans com el Diari de Girona han col·locat la notícia – a pesar de la proximitat geogràfica- a la secció “Internacional”.

Des de la desaparició de Marie-Josée i Allison Benítez el passat 14 de juliol, els mitjans nord-catalans i francesos han mantingut una àmplia cobertura del cas, que sovint ha tingut elements macabres –com la troballa de restes de sang al congelador familiar o el suïcidi de Francisco Benítez, principal sospitós del presumpte crim- i també s’han avançat “descobertes” que després s’han demostrat falses.

El fet que Benítez tingués origen espanyol ha fet que la majoria de mitjans de Madrid publiquessin, al llarg de l’estiu passat, alguna referència al cas, més o menys el mateix interès que el mostrat per la premsa barcelonina.