Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Rafael Moreno retratat per a l’ABC

Segons informaven alguns portals especialitzats, a finals d’octubre es feien públics els Premis Defensa 2013 en la modalitat mitjans de comunicació social, que el ministeri espanyol atorga anualment i que estan dotats amb 5.000 euros, a més d’una escultura de bronze de Miguel de Cervantes.

En la categoria de premsa escrita el guardonat ha estat el periodista Rafael Moreno per un reportatge publicat a l’ABC titulat “Una condecoració amb 91 anys d’endarreriment”. Fins aquí tot seria normal si no fos perquè Moreno no treballa com a redactor, sinó que és director de comunicació de General Dynamics Santa Bárbara Sistemas, una antiga empresa pública, avui propietat duna multinacional d’armament, i una de les principals subministradores del ministeri espanyol de Defensa. De fet, segons el seu currículum publicat per la Universidad Complutense de Madrid –on també hi col·labora- ja fa més de deu anys que treballa en aquesta empresa, on hi va arribar després de deixar la seva feina a EFE el 2003.

Moreno no és precisament un col·laborador habitual a l’ABC. El cercador digital del diari hi troba només tres reportatges –que no inclouen el premiat, que no està accessible via web,-
pel que pot resultar xocant que un dels premis periodístics més ben dotats de l’Estat espanyol es concedeixi a algú que només està exercint la professió de forma puntual.

Una estranyesa de la que se n’ha fet ressò el blog Santa Bárbara Sistemas –creat per treballadors de l’empresa crítics amb la direcció- que en una entrada dedicada a la corrupció i publicada només una setmana després del premi asseguraven que a “l’àmbit empresarial es difícil distingir entre una comissió, una corrupció o un simple premi indegut”.

L’actual ministre de Defensa, Pedro Morenés, també prové, com Moreno, del sector de la indústria armamentística, però en els seus respectius currículums no consta que coincidissin mai a la mateixa empresa. Però durant l’últim any Santa Bárbara ha passat per un ERO del que els treballadors acomiadats n’acusen tant a la direcció com al propi ministeri.

Els altres guanyadors dels Premis Defensa 2013 són José Antonio Guardiola i Susana Jiménez pel seu reportatge “Amenaça Cyber” emès per TVE, mentre que la categoria de ràdio ha quedat deserta.