Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Jutjat Mercantil de Lleida resolia fa deu dies el concurs de creditors del diari La Mañana i la resta d’empreses del grup. Finalment l’oferta guanyadora va ser la que va presentar Holder Solutions, un grup empresarial local que assegura que té “vinculació i experiència en el sector de la comunicació”, encara que el seu objectiu social declarat és el d’una promotora urbanística i immobiliària. El seu administrador únic, Josep Tarragona va declarar a El País que és periodista, però és molt més conegut per la seva empresa de logística, Transports Tarragona.

Però el principal risc per La Mañana no és l’activitat empresarial dels nous propietaris, sinó la seva vinculació industrial amb el Grup Segre, editor dels altres dos diaris de la ciutat. Segre, la competència directa, i el gratuït Bon Dia.

Això ha fet escampar tot tipus de rumors entre el món periodístic lleidatà. En un comunicat, la Federació de Sindicats de Periodistes (Fesp) va afanyar-se a denunciar la “creació d’un monopoli de la premsa a Lleida” i el digital AraPonent –que ha fet una campanya contra l’adquisició de La Mañana per Holder Solutions, editorial inclòsassegura que aquest diari passarà a ser gratuït, en substitució del Bon Dia, pel que Lleida “serà un monopoli informatiu”.

Fonts de la plantilla consultades per Mèdia.cat asseguren que si bé “el risc que es doni aquest escenari és alt, encara no ens hi trobem”. En les seves declaracions matisen que l’acord ente Holder Solutions i Segre és industrial, el que comportarà que La Mañana passi a imprimir-se a la rotativa d’Alcoletge, propietat d’aquest grup, però no s’ha anunciat cap canvi en la línia informativa ni el model de diari. “De fet –recorden,- l’ERO afectarà tan sols els companys de la impremta i paqueteria, mentre la redacció es manté, pel que deduïm que volen seguir fent un diari”. Amb l’entrada del nou soci la situació s’ha equilibrat i ja cobren les nòmines puntualment, una situació molt millor de fa un any i mig, quan es trobaven en vaga indefinida per cobrar els salaris impagats i ningú confiava en el manteniment del diari. Ara, això no treu que es mantingui la inquietud si “finalment Segre aconsegueix el control total del diari”.

El jutge va triar l’oferta de Holder Solutions a pesar de no ser la més elevada ni la que prometia mantenir més llocs de treball, sinó perquè va ser l’única que va presentar tots els avals a temps. Entre les dues descartades, la que tenia més probabilitats estava dirigida per María Ángeles Gervilla, actual propietària de El Triangle. La proposta de comprar la històrica capçalera lleidatana va causar estupor entre la redacció del setmanari, on fa mesos que no es cobra, s’ha acomiadat la major part de la plantilla sense abonar-ne les indemnitzacions i, fins i tot, s’ha tallat els subministraments de neteja o aigua per impagament.

Des de la direcció de El Triangle s’ha assegurat que hi ha hagut una operació de CiU per impedir que la seva editora obtingués el control de La Mañana i han anunciat un recurs a la decisió judicial –no confirmat fins ara- amb l’argument que l’administrador concursal del diari tenia relacions professionals amb l’oferta guanyadora.