Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Les últimes hores de Canal 9 han estat, probablement, les més dignes, rellevants i en les que s’ha aproximat a la idea de servei públic de la seva història. La decisió dels treballadors de no ser ells els qui apagaven l’emissió de la televisió ha convertit les seves últimes hores en un sainet agònic i ridícul ple de contradiccions judicials –primer una negativa al desallotjament cautelar, un sobtat canvi d’opinió després,- absurdes actuacions policials i un silenci eixordador per part del Consell i el partit governant.

Unes hores que han estat aprofitades a fons pels treballadors. Una programació improvisada, amb un plató ple de representants socials i polítics –a més dels propis periodistes- que han que s’ha convertit amb un gest de desobediència, que no sols l’ha dignificada, sinó que ha emocionat a centenars de milers de valencians que han pogut veure –enganxats als seus televisors com no es recordava- com és possible oposar-se a les polítiques de retallades dels serveis públics i de desmantellament de l’autonomia.

 

La reacció ha estat molt visible a les xarxes socials i als comentaris dels mitjans digitals. A Twitter, de les deu etiquetes més utilitzades, sis feien referència al tancament de RTVV. També al carrer, amb concentracions espontànies a les portes dels estudis de Burjassot i dels centres territorials de Castelló i Alacant, així com a Ibi, on avui s’hi reunia el Consell de la Generalitat.

Però si algú ha personalitzat aquesta dignitat desobedient ha estat el tècnic contractat per desconnectar Canal 9, Paco Signes àlies “Telefunken”. Ha arribat a les instal·lacions a primera hora del matí acompanyat de la policia, però en veure el que estava passant ha decidit marxar dels estudis sense fer-ho i entre els aplaudiments dels presents.

Han hagut de passar quasi quatre hores fins que a les 12 hores i 19 minuts Canal 9 s’ha fos a negre després de poder-se veure en directe com ala policia entraven en un mitjà de comunicació per a clausurar-lo.

Sense cap tècnic capacitat per a fer-ho, els agents han optat per tallar el corrent elèctric deixant sense funcionament també el servei d’emergències del 112, que comparteix antena amb RTVV. Ara mateix, només queda operativa Ràdio 9, que emet des de les freqüències de Sí Ràdio.

Probablement, amb més temps hagués estat possible un tancament de RTVV més ordenat i menys escandalós, però després de dues setmanes de ràdio i televisió plurals, al Govern d’Alberto Fabra li ha urgit la necessitat de tancar-los sense esperar a complir tots els tràmits legals.

Solidaritat periodística

L’altre acte de dignitat ha vingut de part de la professió. Al marge dels comunicats i declaracions de rebuig pel tancament de tot tipus d’associacions professionals i periodistes, ha estat clau la decisió de la televisió gallega de cedir el seu portal per a que Canal 9 pogués emetre per internet quan ja s’havia desconnectat el senyal de la seva pròpia pàgina. Gràcies a això, les últimes hores de RTVV han estat visibles per a la diàspora valenciana arreu del món i també per a la població dels Països Catalans i de tot l’Estat espanyol. També han estat remarcables les cobertures de TV3 –molt aplaudida al “plató resistent”- i La Sexta.

A un altre nivell, els periodistes acreditats han abandonat la conferència del Vice-president valencià, José Císcar, en senyal de protesta.