Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La multinacional de la venda per internet Amazon va colar un gol als mitjans de mig món. Amb un simple vídeo promocional d’un minut i 20 segons i una promesa d’innovació tecnològica força discutible va aconseguir convertir un simple spot publicitari en una notícia destacada.

Pràcticament tots els mitjans van fer-se eco de forma acrítica de l’anunci d’Amazon de repartir els seus paquets mitjançant avions no tripulats o drones que “faran caure els paquets del cel”. La notícia de TV3 fins i tot destaca que el nou sistema serà “més ecològic”. “Sé que sembla de ciència-ficció, però no ho és”, ha explicat Jeff Bezos, director executiu d’Amazon, en una cita àmpliament reproduïda a tot tipus de mitjans.

Més que ciència ficció es tracta de publicitat que els mitjans han presentat com un fet noticiable, el que és més aviat dubtós. Primer de tot, la companyia reconeix que el projecte “podria estar operatiu d’aquí a quatre o cinc anys”, un lapse de temps suficientment llarg per a que ningú se’n recordi si llavors no hi ha rastre dels drones missatgers. I és que en realitat i segons la pròpia empresa, el projecte té encara força dubtes per resoldre: “afinar la tecnologia”, legislar-ne el seu ús i el permís l’Administració Federal d’Aviació dels Estats Units, l’únic país on està previst, per ara, la implantació del sistema.

I això sense comptar els que l’empresa no reconeix: signatura d’albarans, la solució en cas que no hi hagi ningú a casa o el seu ús en zones urbanes amb blocs de pisos, etc. Algunes d’aquestes dificultats van ser detallades en una extensa anàlisi al blog Diario Turing.

Presentar com un fet la promesa d’una empresa amb interessos directes i evidents amb la notícia i sense cap altra font que contrasti si realment això és possible –o ho és d’aquesta manera i en aquests terminis- és, com a mínim, discutible.

Però si una cosa ha quedat clara és la capacitat d’Amazon de convertir en notícia el que en realitat és publicitat corporativa. Amb pocs dies de diferència, tant El País com El Mundo han publicat extensos reportatges sobre el centre logístic que la multinacional té a Madrid. Allí el magatzem és elogiat per la seva eficiència tècnica i fins i tot és descrit com “l’enorme cova que amaga els tresors que els nens desitgen per aquest Nadal i que els seus pares es tornaran bojos per comprar-los a temps”.

Tant sols es recull, a El País, un apunt crític sobre la enginyeria fiscal practicada per l’empresa titulat de forma paradoxal amb unes declaracions de la pròpia empresa: “Tenim la responsabilitat de minimitzar l’impacte fiscal”. Una propaganda que ja voldria qualsevol comerç just a l’inici de la campanya de Nadal.

Les denuncies laborals no esdevenen virals

En canvi, les notícies no tan favorables a Amazon costen molt més d’arribar als grans mitjans. Tal i com recordava ahir mateix a El Diario.es, fa tan sols una setmana la BBC va publicar un reportatge sobre les condicions laborals a l’empresa, amb ritmes intensos durant llargues jornades de deu hores, baixos salaris, riscos d’accidents i pressions constants.

Al març la televisió alemanya va emetre un altre documental titulat de forma inequívoca “Esclaus d’Amazon”. I fa sols dues setmanes es publicava en castellà un llibre del periodista francès Jean Baptiste Malet –En los dominios de Amazon- sobre el mateix tema. Entre els grans mitjans del país, a penes va ser ressenyat a El Periódico.

Aquest article ha estat possible gràcies a la col·laboració d’un lector. Gràcies