Colla de nazis!

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa uns mesos escrivia en aquesta mateixa secció que em semblava tendenciós, superficial i perillós elevar a notícia un grapat d’insults catalanòfobs per part de gent sense cap representativitat. Ho mantinc. També apuntava a la irresponsabilitat de determinats mitjans espanyols que atiaven aquest foc. Aquest era el perill. Continua essent-lo, potser més encara. I per això celebro que almenys el govern català hagi decidit posar-ho a mans d’un jutge, després d’haver rebut l‘informe del CAC.

Són minoritaris, sí. És important deixar-ho clar de bon principi. Però hi són. Els presentadors tenen una influència en els seus espectadors, generen estats d’opinió. I ho fan a través de mentides i insults, amb comentaris que inciten l’odi. Són els canals que al programa del Gran Wyoming a La Sexta en diuen el ‘TDT Party’. Bàsicament Intereconomía TV (del Grupo Intereconomía, presidit per Julio Ariza, que va passar pel Parlament de Catalunya de la mà de Vidal Quadras), esRadio (de Libertad Digital i que es retransmet per Intereconomía TV) i 13TV (que té com a principal accionista la Conferència Episcopal Espanyola).

‘Parles en espanyol i et claven una bufetada, ningú no s’imagina el clima de terror creat per aquests saraus que no tenen cap més paral·lelisme que el de l’Alemanya dels anys trenta, aquests saraus típicament nazionalistes, amb zeta.’ Ho deia Federico Jiménez Losantos en el seu programa a esRadio, des d’on es dedica a comparar Catalunya amb el règim nazi. Des d’Intereconomía TV, Xavier Horcajo (nat a Barcelona i que va passar per l’Avui), insisteix a dir que a Catalunya hi ha racisme, segregació per raó de llengua i que els ‘xarnegos’ (Horcajo dixit) són tractats com ho eren els negres a Alabama. I un altre: ‘Qualsevol que hagi estudiat història contemporània dirà que això recorda moviments totalitaris com el nazisme i el feixisme.’ Paraules d’Alfonso Merlos, presentador de ‘Al día’ de 13TV. ‘Nazisme’, eh? ‘Feixisme’. Hi pensem uns segons? Perquè de tant de gastar, alguns, aquestes paraules, sembla que comenci a diluir-se’n el significat.

Són tres exemples recollits en l’informe del CAC. No cal que ho digui el CAC per veure que aquests comentaris, i tants altres, fomenten l’odi i la discriminació. Però és important que ho digui i que apunti a possibles infraccions.

De fet, més d’una vegada m’he demanat com és que en casos així no s’actua d’ofici. És d’una gravetat extrema que des de finestres ‘informatives’ (quantes cometes caldria posar-hi, aquí?) s’inciti a l’odi contra determinats grups, col·lectius o nacions. Per molt privades que siguin. La responsabilitat social és teòricament la mateixa que la d’un mitjà públic.

Llibertat d’expressió, argumentaven les dues conselleres del CAC proposades pel PSC en els seus vots particulars contra la decisió de l’ens (Ah, sobre això, tweet destacat d’en Roc Casagran: ‘El PSC no troba que 13TV i Intereconomía facin discurs de l’odi i, en canvi, es va indignar amb l’InfoK de la Via Catalana. Tot dit.’). És una de les llibertats fonamentals en un estat de dret. I jo em pregunto on queda aquí la llibertat d’informació i el dret a rebre una informació veraç. On queden la deontologia i la responsabilitat, més enllà de la decència, el respecte i la vergonya.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.