Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Foto: Albert Garcia

La situació als Centres d’Internament per a Estrangers (CIE) va ser considerat el tema més silenciat del 2010 per la primera edició de l’Anuari Mèdia.cat. En l’anàlisi que va fer-se de la cobertura d’una mort per suïcidi el maig del 2010 pot llegir-s’hi: “El Punt, l’Avui, El Periódico, El País i Público van fer notícies d’obertura on explicaven les versions d’uns i altres sobre el cas. Els diaris citats fins i tot van seguir les posteriors protestes durant el juny. Cap d’ells, però, va aprofitar el cas per tractar la polèmica existència i situació dels CIE en profunditat amb reportatges o informes propis”.

Des de llavors sembla que la situació ha canviat una mica. Alguns mitjans, sobretot El Periódico, van fer un ampli seguiment de la situació als CIE al gener del 2012 i fins i tot van arribar a recollir signatures per demanar-ne la reforma.

La cobertura de la morta del ciutadà armeni A.M. El passat 3 de desembre manté, però, algunes ombres en la cobertura dels fets.

Alguns mitjans han fet un seguiment força remarcable, buscant fonts alternatives, incloses els propis interns del CIE i que a dia d’avui molts estan informant de la vaga de fam que estan duent a terme una trentena de reclusos en resposta als fets. Però la tònica general ha estat limitar-se a cobrir l’expedient utilitzant fonts oficials. En alguns casos el Síndic de Greuges –qui ha obert una investigació- però en altres directament els comunicats de la Policia espanyola. És, per exemple, el cas de l’Ara, que va destacar –seguint el guió programat pel cos de seguretat- el fet que el mort hagués estat condemnat per tràfic de drogues, una informació que no aporta ben poc a la comprensió dels fets i que, com a mínim, no hauria de trobar-se destacada en un subtítol.

Aquesta dinàmica ha portat –en els millors dels casos– a recordar els motius, sempre “segons la policia” pels quals als interns del CIE se’ls permet mantenir els cordons de les sabates, ja que “no se’ls considera detinguts”.

Més enllà han anat mitjans digitals –com Catalunya Plural– o alternatius –Directa– que han contextualitzat els fets en el mai aprovat reglament de funcionament dels CIE, a pesar de la seva petició en l’informe de la fiscalia del 2012.