Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sovint s’ha discutit la utilitat de les enquestes dels diaris digitals. El seu nul valor demoscòpic sumat a les poques garanties de fiabilitat i la capciositat amb que a vegades estan plantejades han provocat que hi hagi qui assegura que només són un recurs per aconseguir visites computables de cara a incrementar les xifres d’audiència. En realitat, però, aquestes enquestes sí tenen un valor important: informar de la posició del diari, a vegades de forma més directa que el propi editorial.

Un exemple d’això mateix es pot veure avui mateix amb les enquestes que pregunten sobre la consulta sobiranista a Catalunya. La solució segurament més neutra i asèptica seria limitar-se a oferir la mateixa pregunta que ha anunciat Artur Mas. Aquesta ha estat l’opció dels diaris que es troben –en certa mesura i per motius diferents- més al mig del debat, sense apostar pel suport al referèndum però sense voler-se alinear amb l’oposició frontal de l’executiu de Madrid: La Vanguardia i El País. Aquest darrer a més ofereix les opcions d’abstindre’s –el que és estrany, ja que és el que fa qualsevol que no hi participi- o expressar els dubtes, una solució estranya en una mostra sense interès estadístic.

Tampoc es troba directament posicionat El Periódico, però aquest ha optat per ser més atrevit quan es decideix per un Resultat: Creus que la consulta sobiranista s’arribarà a celebrar el 9 de novembre del 2014?. Això sí, la fórmula és suficientment ambigua com per a que no quedin clars els raonaments per una o altra opció –un independentista o un unionista poden votar sí o no indistintament i l’enquesta no ofereix matisos, pel quela resposta no serveix ni com a indicador de la capacitat de mobilització d’un i altre bàndol.

Pel que fa als que opten per posicionar-se, trobem –a la banda catalana- els que han assumit la campanya pel sí: Ara i El Punt Avui. Els dos han redactat la qüestió de forma idèntica amb un “Esteu d’acord amb la pregunta proposada per a la consulta?”. Al cap i a la fi, ja assumeixen que els seus lectors votaran massivament pel sí, així que el centre del seu debat es troba en saber si al final la fórmula pactada els fa el pes.

A l’altra banda hi ha els diaris de Madrid que apel·len per la no celebració de la consulta. L’ABC i La Razón pregunten directament si “creus que el Govern hauria d’actuar davant el desafiament de Mas de fixar pregunta i data per a la consulta independentista?”. Una actuació que ABC no detalla mentre La Razón explicitava en una prohibició. Detall a banda mereix el canvi de la pregunta per aconseguir que el resultat de l’enquesta coincidís amb la seva línia editorial.

Un pas més enllà, El Mundo no es limita a preguntar si “El Govern hauria de permetre la consulta de Mas?” sinó que a més també n’inclou una altra: “Ja hi ha motius per a que el Govern apliqui l’art. 155 i retiri competències a Catalunya?”