Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El buit deixat per RTVV comença a provocar corredisses per ocupar-lo. Si el primer en oferir-se per fer una “televisió autonòmica privada sostenible” va ser Pedro J. Ramírez des d’Unidad Editorial, ara sembla que les opcions estan cada vegada més obertes i altres actors van movent fitxa.

Ramírez va mostrar es seves cartes immediatament, encara amb Canal 9 funcionant, i poc després una filtració publicada per Levante confirmava que darrere els aplaudiments editorials pel “valent tancament” hi havia interessos econòmics del grup mediàtic, que haurien pressionat Fabra via la direcció espanyola del PP.

Però Unidad Editorial encara no ha explicat com pensa fer viable econòmicament una televisió privada al País Valencià, amb els seus propis comptes en roig i després d’haver tancat ja un canal estatal, Veo 7, per deficitari.

També ha mogut fitxa el Grupo COPE –propietària de la ràdio del mateix nom i de 13TV- a través de la ja existent Mediterráneo TV, un canal fins ara amb una audiència mínima, en castellà i que dedica la major part del seu horari a retransmetre la programació de 13TV. Ahir mateix es feia públic que la televisió havia canviat de forma abrupta el seu director general per col·locar Vicente Andreu, ex-cap d’informatius de RTVV i molt proper al PP, sobretot a Lola Johnson, flamant secretaria de comunicació de la Generalitat. La intenció seria que el Consell o la Diputació de València subvencionessin part de la programació i quedar-se –pagats amb diners públics- alguns dels programes estrella de Canal 9, inclosa l’Alqueria Blanca.

Però sembla que els productors valencians tenen unes altres prioritats. I una de les primeres és TV3. La setmana passada, una delegació de l’associació de Productors Audiovisuals Valencians (PAV) –que agrupa la pràctica totalitat del sector- va viatjar a Barcelona per entrevistar-se amb la direcció de la CCMA i negociar la venda de produccions valencianes.

Entre les opcions més ambicioses contemplades per Ximo Pérez, president de la PAV, hi hauria, no només el retorn de les emissions de TV3 i els canals afins al País Valencià, sinó fins i tot algunes desconnexions territorials exclusives, el que permetria convertir el canal català en la televisió referent també al sud del Sènia.

Per tallar d’arrel aquesta possibilitat va haver de sortir el mateix vicepresident del govern valencià, José Ciscar, responsable polític directe del tancament de RTVV, qui va donar per mort l’acord de reciprocitat entre Canal 9 i TV3 i va assegurar que aquesta no tornarà a les pantalles valencianes, entre altres coses “perquè no respecta les senyes d’identitat”.

Però fins a quin punt pot el Consell impedir que TV3 torni a emetre emprant la xarxa de repetidors d’Acció Cultural? Amb una sentència que invalida el veto del Consell i el suport majoritari dels socis d’ACPV, per ara l’únic escull reconegut és la negativa de la CCMA a passar el senyal per tal que es pugui retransmetre.

Levante –en una informació que ha passat desapercebuda a la premsa barcelonina- assegura que ACPV i ERC estarien pressionant Mas per forçar el retorn de TV3 al País Valencià. Segons aquestes informacions ACPV hauria entrat en contacte amb el Govern i ERC, i el propi dirigent republicà, Oriol Junqueras, hauria parlat amb el conseller de Presidència, Francesc Homs per tal de moure fitxa en aquest sentit.

RTVV tornarà

Mentrestant les mobilitzacions pel retorn de RTVV no s’han aturat, a pesar de les prediccions que asseguraven que el “souflé” baixaria aviat. Dimecres va celebrar-se una vetlla davant els estudis de Ràdio 9 i avui mateix una altra concentració davant el Palau de la Generalitat. Per molts municipis s’està produint una constant pluja de mocions i actes pel retorn de la ràdio i televisió autonòmiques i demà es produirà una altra mobilització massiva, aquest cop a Castelló, en motiu del 81è aniversari de les Normes de Castelló i que tindrà la qüestió televisiva com una de les seves reivindicacions destacades.