Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els últims dies han estat especialment intensos pel que fa a l’actualitat informativa. L’aprovació de la data i pregunta per a la consulta sobre la independència de Catalunya, els nous casos de corrupció, els anuncis d’intenses pujades de serveis bàsics com la llum i el transport, les noves reformes laborals i de les pensions, les noves dades sobre pobresa –en un moment en que ja començava a insistir-se en la superació de la crisi- i la l’aprovació de la llei de l’avortament.

Tots aquests fets han estat abastament coberts pels mitjans de comunicació i també comentats a les xarxes socials. Hi ha hagut casos, però, que les històries més comentades pels usuaris no han arribat als mitjans de comunicació o ho han fet d’esquitllentes i sense ocupar portades ni espais de tertúlia.

Repassem quins han estat els punts en que mitjans i ciutadans han divergit més en les seves prioritats informatives:

1.Les grans elèctriques espanyoles doblen la taxa de benefici mitjana europea: Han circulat de forma recurrent diferents dades amb els beneficis que tenen aquestes empreses en relació amb les seves homòlogues europees i també el cost del rebut de la llum a diferents països. Mentre els segons han arribat a alguns grans mitjans, les primers només han estat publicat a mitjans alternatius i blogs.

És força significatiu que aquestes empreses tinguin un índex de beneficis tan alt quan, precisament, les pujades en el rebut es justifiquen en el que anomenen “dèficit de tarifa”, segons el qual el rebut final que paga l’usuari ni tan sols cobreix el cost real de produir l’electricitat. Un concepte que ha estat posat en qüestió de forma profunda per experts i alguns treballs periodístics sense que per això hagi deixat de ser utilitzat amb normalitat pels mitjans.

2.Letizia Ortiz, princesa d’Astúries, va avortar: L’aprovació de la nova llei que regula l’avortament ha generat una forta controvèrsia mediàtica i també a les xarxes socials. Però una de les històries que més ha circulat per les segones no ha estat recollida –fins on ha pogut trobar Mèdia.cat- per cap mitjà de comunicació tradicional. La interrupció de l’embaràs de Letizia Ortiz està perfectament documentada en el llibre Adiós Princesa, escrit per David Rocasolano, cosí i ex-advocat d’Ortiz.

Encara que pot argumentar-se que la decisió d’Ortiz va ser una qüestió totalment personal i que va succeir abans de casar-se amb l’hereu de la Prefectura de l’Estat espanyol, és indiscutible que una mare soltera no hagués pogut casar-se mai amb un membre de la Casa Reial. El seu avortament, que llavors va ser legal i que a partir d’ara deixaria de ser-ho, no només va ser determinant en la seva vida posterior, sinó també en el d’una institució que es declara oficialment catòlica, tot i que oficialment no s’ha pronunciat sobre la nova norma.

Així ho han vist milers d’internautes i, segons alguns digitals, també molts periodistes, pel que segons aquestes fonts hauria calgut la intervenció de la Casa Reial per impedir la difusió mediàtica del passat de l’actual princesa d’Astúries.

3. Nova reforma laboral: El divendres 20 de desembre, el Consell de Ministres espanyol aprovava una nova reforma de la legislació laboral –o un complement de la reforma de 2012, segons la lectura- amb importants repercussions per a milions d’assalariats. La nova llei ha entrat en vigor per sorpresa i sense cap tipus de debat públic. Com a exemple del desinterès mediàtic en el tema es pot citar el teletip d’EFE publicat, entre d’altres per La Vanguardia, pràcticament un calc de la nota de premsa oficial.

4.Imputació de set ex-directius de Caixa Laietana: Només l’Ara s’ha pres seriosament la decisió d’un jutge de Mataró d’admetre a tràmit la querella de dues famílies que acusen l’entitat de cometre frau amb la col·locació de les preferents. El diari li ha destinat un espai a portada durant dos dies seguits i ha publicat diferents reportatges sobre el tema.

Sobta que cap altre diari de Barcelona s’hagi enganxat a seguir la primera causa judicial per la suposada venda de preferents de forma fraudulenta, una problemàtica que afecta, només al Maresme, a 15.000 persones.

5. Reforma de les pensions: El dijous 19, el Congrés espanyol aprovava de forma definitiva la reforma de les pensions que deslliga la seva pujada de l’evolució de l’IPC. Tot i que aquesta reforma ja va ser coberta quan va ser proposada i que va ser llavors quan va suscitar més polèmica política i mediàtica, la seva aprovació podria haver arribat perfectament a les portades.