Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El 4 de desembre va morir assassinat al nord de síria el càmera iraquià Yasser Faisal al-Jumaily, convertint-se en el primer professional de la comunicació estranger assassinat a Síria per part de grups de l’oposició. Segons diferents organitzacions de periodistes, darrere dels fets s’hi podria trobar el mateix grup salafista que manté retinguts els periodistes catalans Marc Marginedas i Ricard Garcia Vilanova, entre altres professionals europeus.

La notícia va passar força desapercebuda als mitjans d’arreu de l’Estat espanyol i només l’agència EFE va publicar-ne un teletip que va ser recollit –fins on ha pogut trobar Mèdia.cat- en no més de mitja dotzena de mitjans. A més, la majoria en va publicar una versió resumida d’una cinquantena de paraules i només El Periódico de Aragón va molestar-se a fer-ho amb la versió original més estesa.

En aquest segon cas podem saber que al-Jumaily treballava per a la televisió de Qatar Al Jazeera i l’agència de notícies anglesa Reuters però en canvi s’amaga que si es trobava desplaçat a la zona on va ser assassinat era per cobrir un encàrrec d’una televisió espanyola.

La informació pot trobar-se al comunicat de Reporters sense Fronteres que EFE cita com a font. De fet, al teletip s’hi pot llegir que “Segons RSF, al-Jumaili portava deu dies al país àrab, on preparava un reportatge”, una frase textual del comunicat de l’ONG que a més puntualitza que aquest era “per a un mitjà espanyol”.

La mateixa informació és corroborada per la Federació Internacional de Periodistes (FIP) a la que al-Jumaili estava afiliat, que a més especifica que es tractava d’una televisió.

No ha estat possible saber quina televisió havia contractat al-Jumaili, si el seu contracte incloïa una assegurança que cobrís aquest tipus d’eventualitats ni si l’empresa s’està fent responsable de la situació, però amagar aquesta informació no sembla un bon començament per tal d’esclarir aquests dubtes.

El 2004 ja va esclatar la polèmica per les condicions laborals i de seguretat del reporter de Dènia, Ricardo Ortega, mort a Haití mentre hi cobria un conflicte per Antena 3. Des de llavors les condicions laborals dels corresponsals de guerra –sobretot fotògrafs i càmeres- no ha deixat d’empitjorar, amb l’ús generalitzat de freelances, molt precaris en condicions materials i garanties de seguretat.

Ara, el contracte de professionals estrangers de països no europeus, podria significar un pas més enllà en aquesta estratègia de desentendre’s de les persones que proveeixen les imatges.

2 Comentaris

  1. El drama sirià no impedeix una millora en les xifres de periodistes assassinats | Media.cat - Observatori crític dels mitjans

    […] Síria mateix és un exemple clar de la reducció de la mortalitat, ja que s’han passat de 33 a 15, encara que les males notícies són que els atacs mortals han estat parcialment substituïts pels segrestos –amb una trentena d’informadors retinguts ara mateix- i que els periodistes internacionals han començat a ser, per primer cop, objectiu no només de les forces governamentals sinó també de les insurgents. […]

  2. Menys periodistes assassinats el 2013 tot i el drama sirià | Media.cat - Observatori crític dels mitjans

    […] Síria mateix és un exemple clar de la reducció de la mortalitat, ja que s’han passat de 33 a 15, encara que les males notícies són que els atacs mortals han estat parcialment substituïts pels segrestos –amb una trentena d’informadors retinguts ara mateix- i que els periodistes internacionals han començat a ser, per primer cop, objectiu no només de les forces governamentals sinó també de les insurgents. […]