Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els treballadors del Grupo Zeta –El Periódico i Sport- ja fa dues setmanes que es troben en vaga de signatures i horaris per protestar contra una proposta unilateral de la direcció de retallar els seus salaris fins a un 33% –consolidant les rebaixes anteriors i sumant-ne de noves.

Aquesta forma de protesta ha estat seguida, segons fonts del Comitè d’Empresa consultades per Mèdia.cat, pel 99% de la plantilla, així com per nombrosos col·laboradors externs, un sector entre el que “ha calgut fer certa pedagogia per assegurar-los que no signar no equivalia a no cobrar la peça”, especifiquen.

El col·lectiu entre el que han rebut menys suport ha estat, però, els dels col·laboradors mediàtics del diari, sobretot El Periódico, que darrerament ha fet una clara aposta per aquest tipus de continguts. Sabent la dificultat que suposa fer una vaga de signatures en una secció com la d’opinió, des del Comitè d’Empresa s’ha demanat mitjançant les xarxes socials a diferents col·laboradors que es posicionessin públicament sobre la proposta de retallada salarial, bé a través dels seus propis articles i columnes del diari, bé a través dels seus propis comptes de les xarxes socials.

Des del Comitè d’Empresa lamenten, però, la manca de resposta que han rebut. Excepte els escriptors Josep Maria Fonalleras i Emma Riverola i l’assessor de comunicació Antoni Gutiérrez-Rubí, ningú més ha respost la seva petició, incloses algunes de les icones del periodisme progressista actual, com Jordi Évole, Ignacio Escolar, Ana Pastor o Júlia Otero, per citar-ne només les més conegudes.

Segons els promotors de la campanya, els opinadors tenen una posició suficientment forta davant l’empresa per expressar-se públicament sense témer a possibles represàlies i no entenen “com pot ser que no els importi la situació dels treballadors del mitjà on col·laboren”. Una manca d’implicació que contrasta amb les contundents declaracions que alguns dels històrics col·laboradors d’El País van realitzar durant l’ERO que va afectar el diari la tardor del 2012.

Els treballadors del Grupo Zeta reclamen una sortida a la crisi dels seus mitjans “entre tots” –parafrasejant el lema d’El Periódico per fer un diari amb més participació dels lectors- però denuncien que la direcció de l’empresa no els ha escoltat. “Hi ha múltiples solucions a l’actual situació del diari, però els propietaris pretenen que els treballadors ho paguem al complet sense posar ells ni un euro. No pot ser que el futur dels diaris estigui en perill mentre el grup segueix cobrant lloguers abusius per unes oficines que són seves o que hi hagi un deute amb hisenda que prové dels anys 90, quan va deixar-se de pagar uns diners que van convertir-se amb dividends per als accionistes, però ara qui els ha de tornar és l’empresa i no els beneficiaris”. Una situació que qualifiquen de “mala gestió per no dir una cosa pitjor” i, de fet, els seus advocats estan estudiant el cas per esbrinar si se’n podrien derivar responsabilitats penals. També demanen més flexibilitat dels bancs amb els quals el grup manté un deute important.

El dia 13 de gener s’acaba el termini per iniciar negociacions entre la direcció i la plantilla i si les posicions de la primera no s’han mogut, el Comitè no descarta iniciar noves accions de protesta, inclosa una vaga. La plantilla del Grupo Zeta ja va protagonitzar diverses aturades en protesta per l’intent de l’empresa de tancar la rotativa el març passat.

Actualització (7/1/14): L’endemà de la publicació d’aquest article Ignacio Escolar i Jordi Évole van solidaritzar-se mitjançant els seus compte de Twitter amb els treballadors d’El Periódico. També altres signatures no citades en aquest article, com Ramon Lobo o Sílvia Cóppulo, van sumar-se a la petició de la plantilla.