Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un informe que es presentarà dijous analitza el tractament paternal i colonialista que tant TVE com TV3 van fer del terratrèmol d’Haití del gener del 2010.

“Solidaritat paternalista”, “tòpics i estereotips de víctimes desesperades i pobres” i “actors occidentals organitzats i racionals”, aquest podria ser el resum de la cobertura que van fer les dues cadenes públiques segons l’anàlisi de 438 peces emeses entre els dies 13 i 31 de gener de 2010 als respectius informatius.

L’informe, obra de Mar Carrera i Laia Farrera i dirigit per Xavi Giró, demostra com els haitians van ser presentats sovint com a víctimes passives, supersticiosos i incapaços i que només van ser capaços a recórrer a la violència per tal de resoldre els seus problemes. El país sencer és presentat de forma reiterativa com “el més pobre d’Amèrica” o “un dels més pobres del món”, però sense contextualitzar històricament o social les causes d’aquesta situació.

A l’altra banda, com a elements actius s’hi troben els actors internacionals –ONG, Institucions multilaterals i diferents governs- que centren la major part de l’atenció i acaparen les declaracions i a més les seves accions són presentades de forma positiva o, com a mínim acrítica, fins i tot en casos tan discutibles com el desplegament massiu de tropes per part dels EUA o les adopcions internacionals de nens haitians.

Una cobertura que, segons les autores de l’estudi, es trobaria fonamentada en una mirada colonial que es tradueix en “una imatge estereotipada dels actors exteriors del Nord que plasma un quadrat ideològic pro-occidental que els mostra com a vitals, imprescindibles i necessaris per posar ordre, pacificar la zona i garantir que les persones necessitades seran ateses”.

Visions positives

Tot i això, l’informe no vol quedar-se només amb els aspecte negatius i ha destacat alguns de positius, com la implicació humanitària dels enviats especials i en el capítol anomenat “les esquerdes” fa un recull de les cròniques que trenquen el discurs dominant.

Diferències entre televisions

Tot i que a grans trets no hi va haver una diferència substancial entre les cobertures de TVE i TV3, l’estudi sí que hi troba alguns matisos entre les dues televisions.

Així, només un 11,9% de les peces de TV3 inclouen una visió de solidaritat paternalista davant un 17,4% de TVE; mentre que els tòpics i estereotips es troben presents en un 33,4% de les informacions de TV3 per un 45,48% de TVE.

Aquest informe es presentarà aquest dijous 16 de gener en el seminari Catalunya devreporter al Col·legi de Periodistes de Catalunya.