Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’estudi d’Escola Valenciana fet públic ahir on s’avisa del possible tancament de 227 unitats educatives –187 d’infantil i 40 de primària, incloses sis escoles- arreu del País Valencià, 151 de les quals en valencià a penes ha passat força desapercebut als mitjans.

Excepte Levante –el diari i la televisió homònima- que ho han publicat breument, la notícia ha estat més difosa als mitjans de Barcelona –almenys Vilaweb, Ara o 324.cat se n’han fet ressò- que als de València. Tampoc ho ha explicat cap dels mitjans madrilenys amb forta implantació a València.

El cas més paradigmàtic, però, ha estat el de Las Provincias. El diari del Grupo Vocento no ha publicat ni una línia sobre l’estudi. En canvi porta dos dies de portades consecutives acusant el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV, majoritari al sector públic) de voler “adoctrinar” els alumnes.

Ahir titulava que “El principal sindicat de professors vol ensenyar a classe la ‘mala gestió del PP’” per explicar que l’entitat havia presentat un manual per desobeir la Llei Wert. La mateixa notícia explicada per EFE i publicada per La Verdad permet conèixer l’amplitud i globalitat de la campanya llençada per l’STEPV, en conseqüència amb les diferents vagues i protestes que van mobilitzar la comunitat educativa contra l’aprovació d’aquesta norma. Un fet que Las Provincias ha volgut reduir a una mesura “adoctrinadora”.

“Estan intentant desviar l’atenció de la nostra campanya posant el focus en un fet residual per tal de desprestigiar-la”, explica Marc Candela, portaveu de l’STEPV.

Per segon dia consecutiu, Las Provincias torna a carregar contra l’STEPV en la seva portada, amb un titular aquest cop molt més confús: “Els pares acusen el sindicat docent més gran d’adoctrinar els alumnes”. Però el que el diari anomena “els pares” es tracta de l’associació de famílies catòliques, minoritària en la comunitat educativa, mentre que l’associació d’AMPA majoritària –la Confederació Gonzalo Anaya- donava, avui mateix, suport públic a la proposta de l’STEPV.

Xiulada silenciada

A diferència del tancament de línies educatives, Las Provincias sí que va dedicar ahir una peça a la inauguració d’una escola a Torrent –“la més gran de la Comunitat”.- Però no sembla que aquest fet calmés els ànims de la comunitat educativa torrentina, que amb una sorollosa xiulada a penes va deixar sentir el discurs del President Alberto Fabra. Però aquest fet és passat per alt en el tractament del diari, que ho redueix a un “Algunes AMPA de col·legis públics de la ciutat reclamen a les portes del centre la supressió dels barracots”.