Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’entrevista que va emetre ahir Antena 3 al President del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha estat àmpliament comentada, tant a les xarxes socials com als mitjans de comunicació tradicionals, els qui, en general, s’han limitat a ressenyar o resumir-ne el contingut.

Alguns digitals han anat una mica més enllà i han criticat –o elogiat- l’estil de l’entrevistadora, la periodista i cap dels serveis informatius d’Antena 3, Gloria Lomana. La manca d’incís en les seves preguntes –tot i que no va renunciar a repreguntar en diverses ocasions, anant més enllà del que és habitual a les entrevistes amb polítics de primer nivell en els mitjans espanyols i catalans- i un to que a vegades denotava certa improvisació han estat els fets més destacats. En canvi, una altra mancança de Lomana ha passat totalment desapercebuda i seria un indicatiu molt més gran de la suposada manca de preparació de l’entrevista: la manca de dades.

Al llarg dels 40 minuts de conversa, l’única dada que enarbora la periodista és la possible creació de 630.000 llocs de treball en els poc menys de dos anys que resten de legislatura. I ja està. I tot plegat en una hipòtesi de futur que queda en el camp de les promeses i que és empíricament indemostrable.

Durant els 15 minuts que aproximadament va durar el bloc econòmic i durant el qual Rajoy va donar diverses xifres que demostrarien la seva tesi d’una certa evolució positiva de l’economia espanyola –caiguda dels interessos del deute de 7,3 al 3,6% o els 147.000 aturats menys el 2013- Lomana no va emprar cap xifra que posés en dubte aquelles afirmacions. Ni la pèrdua de població activa que es troba darrere de la caiguda d’atur –per ara la seguretat social continua perdent afiliacions,- ni el continuat creixement del deute públic, que ja ha superat el 93% del PIB, per posar dos exemples que haurien obligat Rajoy a matisar o explicar millor el seu optimisme.

Tampoc va haver-hi dades a l’hora de criticar la reforma energètica impulsada pel ministre espanyol d’Indústria, José Manuel Soria, que va ser descrita com “un embolic” per la periodista i com “un fet amb molt valor” pel President, però sense que ni un ni l’altre donessin cap argument concret en defensa del seu judici de valors.

Lomana tampoc va brandar cap dada ni va fer referència a l’hemeroteca a l’hora de preguntar sobre la corrupció, la part més incisiva del bloc va dedicar-la a tractar d’aconseguir que Rajoy demanés perdó per haver confiat en Bárcenas. Cap referència a les mentides i contradiccions de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, sobre la relació entre el PP i el seu ex-tresorer.