Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ja no hi ha espai per al dubte. L’evidència científica ha demostrat que el canvi climàtic causat per l’activitat humana comportarà modificacions greus en el planeta tal i com el coneixem. Sequeres, inundacions, huracans, fenòmens meteorològics cada cop més extrems i cada cop més habituals, etc. Uns canvis que estan provocant ja pèrdua de biodiversitat, augment de la fam a grans zones del món, desplaçats climàtics…

Una situació que és molt més greu i urgent que al 2007 quan hi va haver l’auge mediàtic del canvi climàtic, coincidint amb els primers informes més detallats del Panell Internacional del Canvi Climàtic (IPCC per les seves sigles angleses). Experts de primer nivell com Stefan Rahmstorf asseguren que s’estan acomplint els pitjors escenaris previstos en els anteriors informes.

Però en canvi no sembla que hi hagi res que pugui fer tornar el canvi climàtic al centre de l’agenda mediàtica.

La recent negociació de política climàtica i energètica de la Comissió Europea ha passat pràcticament desapercebuda i això que s’han pres decisions de fort calat que pràcticament impossibiliten complir l’objectiu de mantenir el clima global dos graus per sota del que es considera “nivell de perill”. A més renuncia a establir objectius estatals –sancionables en cas d’incompliment- i debilita la pròpia posició un cop toqui negociar els límits d’emissions de gasos d’efecte hivernacle amb altres potències “menys conscienciades”, com els EUA, Xina o Rússia.

Les recents decisions europees també suposen un abandonament de la promoció de les energies renovables i faciliten la legalització dels hidrocarburs no convencionals –popularment coneguts com a fracking,- apostant pel manteniment de l’actual model energètic fins les darreres conseqüències.

A pesar de tot això, el seguiment mediàtic al nostre país ha estat simbòlic, en els casos en que s’ha publicat alguna cosa. Un dels mitjans a l’Estat espanyol que n’ha fet més cobertura, El País, va relegar la informació a la secció de societat i en cap moment l’ha destacada en portada, ni tan sols de la secció.