Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Scarlett Johansson s’ha posat en el centre d’una polèmica internacional en convertir-se en cara visible d’una empresa israeliana instal·lada en els territoris palestins ocupats. Aquest fet ha servit que per primera vegada molts mitjans catalans i espanyols hagin parlat del moviment internacional que propugna el boicot a Israel, però la paradoxa és que això no s’ha fet des de les seccions d’internacional, sinó de les de xafarderies.

El moviment Boicot Desinversions i Sancions (BDS) propugna l’aïllament internacional d’Israel per tal de pressionar-lo per a que acabi amb l’ocupació dels territoris palestins i respecti els drets humans del conjunt de la població palestina, inspirant-se amb el moviment similar que ha haver-hi contra el règim sud-africà de l’apartheid. A nivell internacional ha aconseguit èxits importants i alguns artistes i científics de primera talla internacional, així com institucions acadèmiques, s’han negat a col·laborar amb Israel per aquests motius.

Fotomuntatge criticant la campanya publicitària d'Scarlett Johansson

Als Països Catalans existeixen grups de suport local a la campanya internacional a Catalunya i al País Valencià, però tot i això, la premsa del país a penes ha informat de les activitats de la campanya, i quan ho ha fet ha estat en forma breu i sense reportatges d’anàlisi del que pot suposar el BDS en el futur del conflicte israelo-palestí.

“Hi ha una rutina a l’hora d’informar d’aquest conflicte que fa que tot es limiti a les notes de premsa sobre els míssils, els morts o els trets, i en canvi l’evolució més global del conflicte passa per alt”, explica l’activista del BDS Catalunya, Aitor Carr. Un debat que, en canvi sí existeix a la premsa israeliana i també a la internacional.

A l’Estat espanyol, El País ha estat pràcticament l’únic gran mitjà –a excepció d’alguns digitals i alternatius- que ha publicat algunes notícies relacionades amb el moviment, però renunciant a una explicació a fons de la seva evolució, objectius i possibilitats.

Ara, per primer cop, és possible saber de forma generalitzada que existeix un moviment internacional que qüestiona l’ocupació israeliana de Palestina i en promou el boicot econòmic i cultural com a forma de fer-la inviable, però això només ha estat possible en relació a les vicissituds d’una estrella de Hollywood.