Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Per què un cara a cara entre el president de la Generalitat i un polític que ja no està actiu, com Felipe González? No havia estat possible fer el debat d’ahir al Salvados, de La Sexta, entre Artur Mas i Mariano Rajoy?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Mèdia.cat ha parlat amb l’equip de Salvados i els ha traslladat aquesta pregunta. Fonts del programa expliquen que l’objectiu inicial era fer la trobada entre els dos presidents (català i espanyol) en actiu, però la resposta de Moncloa “va ser negativa”. Aleshores, per què no buscar un altre polític que actualment estigui a la primera línia de la política? “Volíem algú que hagués estat al capdavant del govern espanyol i que hagués negociat amb l’executiu català”, expliquen aquestes fonts. I l’aposta va ser Felipe González.

Malgrat que molts espectadors es preguntaven ahir per les xarxes socials per què no hi havia Rajoy a l’altra banda de la taula, l’audència va premiar la voluntat de fomentar el diàleg del programa de Jordi Évole: Salvados va fer ahir diumenge 2 de gener el el segon millor resultat de la seva història amb 4.095.000 espectadors i un 19,4% de share. D’aquests, 1.067.000 corresponen a Catalunya, on la quota de pantalla es va enfilar fins al 30%.

“Falta de costum”

Jordi Évole diu que no les tenia totes: “Fins que no els vaig veure entrar per la porta del centre cívic de Can Deu, al barri de les Corts de Barcelona, no vaig tenir clar que els podríem asseure al voltant d’una taula”. Ho explica avui a El Periódico, en un article que acompanya la crònica del cara a cara. I afegeix que el dubte possiblement li venia de la “falta de costum”, perquè cada vegada “és menys habitual veure els nostres polítics prestar-se a una cosa tan sana com un diàleg en públic perquè els ciutadans en treguin després les seves conclusions”.

I encara és més difícil de veure un diàleg “sense histrionismes, sense acrituds, sense crits, amb discrepàncies, amb civisme” (com l’adjectiva el mateix Évole) si gira al voltant de les relacions entre Catalunya i Espanya. Precisament, la negativa de la Moncloa a participar-hi corrobora aquesta dificultat, i per això el conegut també com a Follonero detalla la discreció amb què van portar la gestió del debat, perquè “en aquests temps de crides al diàleg podia haver-hi algú que no tingués interès que es produís la trobada”.

Carles Capdevila, des de les pàgines de l’Ara felicita aquest matí l’encert de l’aposta de Salvados: “Que Artur Mas i Felipe González disposessin ahir d’una hora relaxada per parlar en primer time a La Sexta del procés independentista català és un èxit de l’equip de Salvados i delata un fracàs (voluntari) de molts mitjans. Hauria de fer avergonyir els que s’omplen la boca de diàleg i impedeixen espais així, on es parli amb calma i respecte d’un tema que omple tertúlies de ràdio i televisió amb voluntat més crispadora i demagògica que informativa”.