Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Consell Professional de TV3 va dimitir en bloc el passat dimecres al matí. Va prendre la decisió després que el Telenotícies Vespre del dia anterior expliqués el conflicte entre treballadors i direcció a través únicament d’una nota que va llegir Toni Cruanyes al final de l’informatiu. No estaven d’acord en la cobertura del fets i van decidir deixar els càrrecs que ocupen en aquest organisme.

Però què és ben bé això del “Consell Professional”? De què s’encarrega? Com que més enllà de TV3 poca gent coneix la tasca que fa aquest òrgan, ho hem preguntat a Raquel Ballabriga, una de les nou persones que en formava part fins aquest dimecres, i que de fet hi continua en funcions fins que s’esculli el nou equip.

“Es diu Consell Professional, i no pas Comitè, com s’ha dit aquests dies”. És el primer que ens aclareix. I explica que és “l’eina que tenim els professionals de la informació per garantir que s’apliquen els codis deontològics del periodisme en les informacions a TV3”. No té un calendari fixat de reunions, sinó que es reuneixen quan cal. Principalment, quan algun periodista de la redacció té algun problema en relació als continguts i aleshores recorre al Consell Professional perquè el defensi davant de la direcció de la cadena.

L’integren quatre persones de la redacció, una de l’equip que fa el portal 324.cat, una d’esports, una de documentació i dos operadors d’imatge. Cada sector de la plantilla escull els seus representants, que tenen un mandat per tres anys.

I tenen gaire feina? Raquel Ballabriga, que és una de les representants de la redacció al Consell, explica que darrerament s’han reunit força vegades amb la direcció, precisament en relació al conflicte laboral entre la plantilla i la direcció: “Bàsicament hem discutit sobre com informar de les protestes dels treballadors de TV3”.

A banda del conflicte actual, de quins temes s’acostumen a ocupar? “Per exemple, arran de la cadena humana per la Diada i la informació que en va fer l’InfoK, vam fer un comunicat defensant-lo de les queixes que van fer alguns mitjans espanyols”. I una de les feines que tenen cada cop que vénen eleccions és visibilitzar la posició contrària de la plantilla als blocs electorals. És a dir, que és el Consell Professional qui trasllada la queixa a la direcció pel fet que no es pugui informar de l’activitat dels partits durant la campanya en base a criteris periodístics, sinó que s’hagi de fer en funció dels resultats que va treure cada formació a les anteriors eleccions. I és aquest organisme qui convoca la vaga de firmes que fan els redactors. El que celebra és que la darrera campanya, la de les autonòmiques, no estava previst fer, a banda dels blocs, notícies que expliquessin els posicionaments dels partits sobre temes transversals sense la cotilla del cronòmetre, i la pressió del Consell va aconseguir que sí que es fessin aquestes peces informatives.

“Bàsicament”, conclou Ballabriga, “vetllem perquè els periodistes puguin fer de periodistes”.

I mentre no s’esculli d’aquí a uns mesos (el procediment és llarg) el nou Consell Professional que ha de rellevar els dimitits, seguiran fent la seva tasca en funcions. Així que continuen fent seguiment de les notícies del TN sobre el conflicte intern a TV3, però Ballabriga celebra que ara ja “les fan els mateixos periodista, que hauria de ser la normalitat” (el dimecres el mateix Toni Cruanyes es va disculpar pel tractament que havien fet el dia anterior i van emetre una notícia amb criteris periodístics sobre el conflicte). I lamenta que “quan les empreses parlen de si mateixes la normalitat és el primer que es perd. Però nosaltres això no ho podem permetre, perquè no ens devem a la direcció, sinó als ciutadans, que per això som un mitjà públic”.