Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

No s’aconsegueix un or cada dia, i tothom que ha pogut se l’ha volgut fer seu. I amb raó: és la primera vegada que un català obté un or en uns jocs d’hivern. Així que tant els mitjans de comunicació catalans com els francesos han reivindicat la medalla daurada que ahir va obtenir Martin Fourcade a la prova de duatló als Jocs de Sotxi. Fins i tot La Vanguardia (en l’edició impresa) i el Mundo Deportivo han destacat la catalanitat el campió.

Dels mitjans catalans, qui ho ha destacat més gros en portada ha estat L’Independant, el rotatiu que dóna cobertura a tot el departament dels Pirineus Orientals (incloses les comarques nord-catalanes). Una gran foto de Fourcade va encapçalada avui dimarts per l’avantítol: “Le catalan Martin Fourcade sacré à Sotchi“. I en petit l’anomenen “l’enfant de la Llagone“, població del Capcir d’on és alcalde el seu pare.

Però també al sud de l’Albera han volgut destacar el primer català en aconseguir aquesta gesta medallística. I fins i tot algun mitjà ho destaca en portada. És el cas d’El 9 Esportiu, que ho ressenya al costat de la capçalera: “El nord-català Martin Fourcade, or en biatló”. No sorprèn aquest tractament destacat, ja que aquest diari fa anys que segueix les evolucions esportives de Fourcade. I poc abans de les olimpíades ja va apuntar les possibilitats medallístiques que tenien Martin i el seu germà Simon.

El 9 també s’ha fet ressò del recolzament que els Fourcade tenen a les comarques nord-catalanes. I ha destacat que el seu pare, Marcel, “és batlle de la Llaguna i un de la trentena d’alcaldes del Capcir i l’Alta Cerdanya que van amenaçar de demanar la ‘revisió’ del Tractat dels Pirineus i l’annexió de les seves comarques a la Catalunya del Sud”. Una demanda, cal dir-ho, sobretot simbòlica. Però a la mateixa peça, el rotatiu recull les declaracions del pare en què assegura que “els dos germans defensaran els colors de França, però al darrere hi porten tota una nació. En Martin és conscient que vol portar els colors catalans al nivell més alt”. I afegeix: “Ens sentim units amb el sud. Seguim el que hi passa [en relació al procés sobiranista] i ens fa feliços aquesta veu popular. Hi donem suport com podem, perquè aquí som a França”.

Dels altres esportius catalans, el Mundo Deportivo titula a les pàgines interiors: “Martin Fourcade, un oro con raíces catalanas“, i al subtítol afegeix “Oro del nord-catalán Fourcade en persecución”. Pel que fa a l’Sport, és dels pocs diaris amb seu a Barcelona que no s’ha assabentat de la catalanitat de l’esportista (o no ho ha volgut saber), i senzillament repica la notícia d’agència feta per EFE des de Madrid que el presenta com a francès.

Pel que fa als diaris en paper generalistes, l’edició digital de La Vanguardia senzillament reprodueix la victòria a través de la nota redactada per EFE, que no fa cap referència a la seva catalanitat. Però a les pàgines en paper, la crònica que firma Toni López des de Barcelona (“Un norcatalán da ‘grandeur’“), precisament posa l’accent en el fet que França celebra una medalla d’or d’un català.

En el cas de l’Ara, diu que és una victòria amb “regust català“. El Periódico, no és que s’oblidi de la seva catalanitat, sinó que senzillament no es fa ressò de l’or de Fourcade.

A internet, tant Nació Digital com Vilaweb han destacat la catalanitat de Fourcade, tots dos amb un enfocament similar. Mentre el primer ha titulat: “Primera medalla catalana als Jocs de Sotxi“, el segon ha destacat: El nord-català Martin Fourcade, primera medalla d’or dels esportistes del país. Pel que fa a Vilaweb, igual que El 9 Esportiu, ja havia avançat les possibilitats dels germans Fourcade, especialment de Martin, de fer un bon resultat.

Els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals han fet una cobertura similar a la resta. Mentre el Telenotícies de TV3 obria el segon bloc d’esports destacant “la medalla d’or catalana”, el portal 324.cat recull que “El nord-català Martin Fourcade guanya l’or olímpic en la prova de persecució del biatló“.

Conscients que els serà molt difícil parlar de cap altre or català durant els jocs de Sotxi, els mitjans barcelonins han destacat la proesa de Fourcade. Això els permet compensar la sequera de medalles daurades que hi haurà per part dels altres esportistes catalans que competeixen aquests dies sobre la neu i el gel.

 

Un norcatalán da ‘grandeur’