Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un centenar d’alcaldes i representants del municipalisme es van reunir ahir dijous a Sant Cugat per fer front comú en defensa de l’autonomia local davant de l’agressió que pot suposar la Llei de reforma de l’administració local. Hi havia una gran diversitat de colors polítics entre els representants: s’hi van trobar batlles de CiU, del PSC, d’ERC i d’ICV-EUiA. Tot i que no hi havia representació de Barcelona, perquè la llei no afecta la capital, sí que n’hi havia de ciutats grans com l’Hospitalet, el Prat, Terrassa, Sabadell, Mataró, Martorell o Amposta. Però la notícia no l’han destacada cap dels principals mitjans del país.

Per saber què va passar i quines són les seves reivindicacions, cal recórrer a un dels diaris d’abast català, El Punt Avui, que titula: “Ofensiva municipalista” o a alguns mitjans locals, com Cugat.cat, que ho ha recollit en dues vídeo-notícies: “Els ajuntaments catalans presenten batalla judicial a la reforma local del PP” i “Cugat.cat recull el rebuig dels alcaldes a la reforma local”.

La Vanguardia també ho recull, però únicament a la web i directament d’agència. I El Periódico en fa una columneta a la pàgina 19 de l’edició impresa.

Ni l’edició impresa de la mateixa Vanguardia, ni a l’Ara ni al Telenotícies de TV3 d’ahir al vespre n’han parlat.

Repassant l’hemeroteca d’aquestes capçaleres, però, no es pot dir que no s’hagin fet ressò de l’oposició local a les conseqüències d’aquesta llei que amenaça la viabilitat d’alguns consistoris i els retalla a tots autonomia (excepte Barcelona). La majoria van recollir les concentracions davant dels ajuntaments el passat 12 de desembre. Però s’han fet molt més ressò de la resposta de les direccions dels partits, del Parlament o del govern català (per exemple: “Homs, sobre la reforma local del PP: ‘No tolerarem que se’ns imposi un model forà'” o “Munté rechaza Ley de racionalización y sostenibilidad en servicios sociales”) a la invasió de competències i privatització de serveis públics municipals que pot comportar la nova llei, que no pas de la resposta que s’hi dóna des dels municipis. I més quan aquesta resposta s’articula des de fora de Barcelona. Perquè si els alcaldes visiten la capital catalana o espanyola, aleshores sí que tenen més possibilitats de sortir a les notícies.

Les retallades de plantilles, que han afectat especialment les delegacions territorials i corresponsals a comarques, han comportat una reducció de la cobertura de notícies municipals als grans mitjans. I això comporta dificultats per acostar la informació local a lectors, teleespectadors i oients.