Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Només en els 18 dies que portem de febrer El Mundo ha destacat en portada fins a quatre notícies relacionades amb el model lingüístic a l’educació. El dia 1 hi dedicava el titular principal ca la sentència del TSJC on s’ordena a quatre escoles de Catalunya a impartir un 25% de les assignatures en castellà a petició d’una sola família per centre.

Ahir, però va fer-se públic un cas igualment paradigmàtic. Una família de Xirivella (Horta) ha demanat al ministeri espanyol d’Educació l’abonament del cost de portar la seva filla a una escola concertada durant quatre anys pel fet que al seu municipi no existeix oferta pública d’ensenyament en valencià. La família basa la seva reclamació en l’aplicació de la LOMQE on garanteix el dret de qualsevol família a escolaritzar els seus fills en la llengua cooficial desitjada.

Es dóna el cas que l’escola pública Ramón y Cajal de Xirivella va demanar a la conselleria d’Educació un canvi de programa educatiu del castellà al valencià durant el curs 2010-2011, però aquest li va ser denegat. Dotze famílies van recórrer judicialment la decisió i l’any passat el TSJ valencià els va donar la raó.

Aquest cop, però, la notícia no ha arribat a la portada en paper d’El Mundo, sinó que ahir va  limitar-se a recollir-la en l’edició valenciana. Avui ha publicat el desmentit de la conselleria assegurant que “hi ha places de sobra en valencià” a Xirivella.

En contrast a aquesta discreta cobertura, la portada en paper del rotatiu madrileny va recollir, el 4 de febrer, la notícia d’una concentració a Barcelona contra la sentència del TSJ de Catalunya amb el discutible titular de “Pressions contra l’espanyol davant el Tribunal”. El dia 11 tornava a fer referència a un “aval” del TSJC a la política educativa bilingüe de dues escoles de Barcelona, i el 16 destacaven un reportatge titulat “Gimnàstica en espanyol: així burlen la llei les escoles a Catalunya”.

Al contrari que a Catalunya, on la polèmica se centra en unes poques famílies, al País Valencià hi ha hagut mobilitzacions per l’anunci d’Educació de suprimir fins a 224 línies d’educació infantil per al curs vinent, la majoria d’elles en valencià. I només aquest curs, 14.000 alumnes d’infantil que van demanar ser escolaritzats en valencià no van poder fer-ho per manca d’oferta.

 

Per saber-ne més: El tancament de línies educatives més gran del País Valencià i els ‘adoctrinadors’ de Las Provincias