Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Carlos Suárez / Sección Abierta

Demà dissabte 22 de febrer, a les 11 del matí, a la plaça Sant Jaume de Barcelona se celebrarà la tercera assemblea de Mitjans en Lluita que al mateix temps servirà de concentració reivindicativa.

Durant l’acte es denunciarà la precarietat que cada cop pateixen més treballadors de la comunicació, l’augment de l’atur en el sector i el tancament o aprimament de mitjans. També es defensarà el dret a la informació i es parlarà de com afrontar aquesta situació de forma col·lectiva. A l’assemblea hi participaran treballadors de mitjans públics i privats, freelances, aturats i estudiants, per tal d’escoltar totes les veus i cercar solucions vàlides per al conjunt del sector.

Aquesta mobilització arriba en un moment tens en les redaccions catalanes. Dos dels grups de comunicació més importants –la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Grupo Z– es troben immersos en conflictes laborals per tal d’evitar importants retallades salarials i pèrdues d’altres drets. Les vagues i mobilitzacions en ambdues empreses han arribat a uns nivells de seguiment i duresa desconegudes en el sector des de feia anys.

També continua imparable el procés de privatització dels mitjans públics, l’últim capítol del qual és la imminent externalització del departament comercial de TV3.

Mitjans en Lluita és una plataforma unitària i assembleària dels treballadors de la informació –sigui quina sigui la seva situació laboral- de l’àrea de Barcelona fundada l’abril de l’any passat seguint l’estela de moviments similars en l’educació, la sanitat o els afectats per les hipoteques. És per això que també se’ls coneix com “marea taronja”. La iniciativa va néixer amb la idea de posar les reivindicacions laborals directament en mans dels treballadors, superant les divisions entre empreses, tipus de contracte o tendència sindical. Des d’un inici van rebre el suport explícit del Sindicat de Periodistes de Catalunya. Des de llavors han celebrat diferents assemblees, mobilitzacions i debats per tal de dignificar la professió.