Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb l’inici del Mobile World Congress (MWC) tots els diaris barcelonins han iniciat la seva ja habitual sobrecobertura de l’esdeveniment. Això no ha impedit, però, que les protestes que s’hi realitzen –en gran part motivades per aquesta mateixa sobrecobertura- hagin estat menystingudes.

Les mobilitzacions han estat molt diferents i, sovint només relacionades indirectament amb la fira, però probablement la que més preocupació política ha generat i més incidència social ha tingut ha estat la de la campanya contra l’augment dels preus del transport públic, que des d’inicis d’any està fent accions de diferents tipus i que ahir i avui ha protagonitzat talls de circulació, tan viària com de metro i ferrocarril dificultant, encara que mínimament, el funcionament normal del MWC.

Encara que nombrosos dirigents polítics han repetit que l’increment de tarifes era “inevitable” i que les protestes no servirien per a res i, a més, han alertat del “perill per a la ciutat” que suposava fer-les durant el MWC, el cert és que aquestes han obtingut els seu resultat. Segons publica avui, per exemple, El Periódico: “Les mobilitzacions han obtingut una primera resposta de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que ha convocat les diferents plataformes d’usuaris contraris a la pujada de les tarifes a una reunió dimecres a la nit”. Entre aquestes plataformes s’inclou Stop Pujades, responsable de les accions de desobediència i amb la qual les autoritats s’havien negat a trobar-s’hi fins ara.

Encara que El Periódico publica la informació, ho fa al darrer paràgraf de la notícia. Ni aquest diari ni cap altre la destina en un titular, ni que sigui amb l’esperança que es resolgui el conflicte del transport públic a l’àrea metropolitana.

Però tot i el menysteniment general de les protestes, el diari que més lluny ha anat en aquest silenciament ha estat La Vanguardia. L’especial MWC de la seva edició digital inclou 21 notícies i cap ni una fa referència a cap tipus de mobilització, inclosa la negativa de l’empresari Àlex Fenoll a saludar el Príncep espanyol. La notícia, això sí, ha estat inclosa discretament en l’edició digital local de Barcelona.

A diferència de la capçalera del Grupo Godó, els fets sí han estat recollits per la resta de mitjans i El Mundo fins i tot ho ha destacat en portada.

La resta de diaris barcelonins han inclòs almenys una peça, sigui pròpia o d’agència de les protestes protagonitzades per diferents col·lectius com els treballadors de Panrico, Telefònica, Bombers de la Generalitat, conductors d’autobús o Iaioflautes, a més del ja citat moviment contra l’augment dels preus del transport públic.

En relació al MWC, un any més, la majoria de mitjans han reproduït acríticament la xifra oficial de beneficis que l’esdeveniment suposaria per a Barcelona –enguany serien 350 milions. Sobre aquest tema Mèdia.cat ja en va fer una anàlisi ara fa dos anys.