Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El “bipartidisme imperfecte” que ha dominat el panorama polític espanyol del Règim del 78 sembla que està arribant al seu final. Ja a les darreres eleccions estatals de 2011, la suma del PP i el PSOE va fregar el 73% dels vots, pràcticament 11 punts menys que als comicis de 2008. I totes les enquestes assenyalen que aquesta tendència es manté. En unes properes eleccions, la suma d’ambdós partits podria fins i tot baixar del 60% –i encara menys a les europees de maig,-mentre pugen amb força les altres dues principals opcions d’àmbit estatal –IU i UPyD- a més d’altres nacionals o regionals.

Però sembla que aquesta tendència ciutadana cap a la valoració d’altres alternatives a les encara majoritàries de PP i PSOE encara no ha arribat als mitjans. A la sessió d’ahir del debat de política general celebrat al Congrés espanyol hi van participar els cinc grups amb més representació: PP, PSOE, CiU , Izquierda Plural i UPyD, però no totes les seves intervencions van quedar registrades de la mateixa manera.

Una anàlisi de les portades impreses avui al país i a Madrid mostra com cinc diaris han optat per presentar gràficament el debat com un enfrontament entre Mariano Rajoy i Alfredo Rubalcaba i uns altres sis han destacat només la imatge del President espanyol. Només tres diaris, tots de Barcelona, han inclòs també una fotografia de Josep Antoni Duran i Lleida, juntament amb els dos altres polítics espanyols (Ara i La Vanguardia) o acompanyat només de Rajoy (El Punt Avui).

La premsa digital –de diaris impresos o no- ha corregit una mica aquesta dinàmica, i si béles cròniques principals es limiten a reduir a una o dues frases les intervencions dels grups minoritaris, la majoria de diaris opten per incloure peces –normalment d’agència, encara que també pròpies- ressenyant totes les intervencions. Però tot i així, la desigualtat és més que evident. Per exemple la secció que agrupa totes les peces sobre el debat al web de TeleCinco (que inclou també algunes de les intervencions d’aquest matí), fins a deu peces fan referència a les intervencions de Rajoy, una de Rubalcaba, dues més d’altres grups (CiU i PNB) i dues més no fan referència a cap en concret.

Precisament són els mitjans audiovisuals els qui més han accentuat la tendència bipartidista i la línia majoritària va ser limitar els connexions en directe a les intervencions dels dos principals dirigents polítics, obviant la resta de grups.