Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El web d’extrema dreta Alerta Digital va assegurar en una notícia que Oriol Junqueras feia mesos que rebia en secret classes d’Islam i que estava meditant convertir-se a aquesta religió. Alerta Digital és reconeguda per publicar notícies fantasioses i completament fora de la realitat, com que la Via Catalana del passat 11 de setembre va ser completada gràcies a l’ús de vaques o figures de cartró, o que independentistes catalanes i militants d’esquerres s’oferien a quedar-se prenyades d’immigrants per evitar-ne la deportació. En el cas de Junqueras, a més, la notícia va ser publicada el 28 de desembre, amb el que existeix un dubte raonable que es tractés d’una broma. El mateix dia també va publicar que militants espanyolistes havien pres el Parlament i obligat als diputats a cantar el Viva España. Tot i la data, molts lectors van prendre’s seriosament aquesta possible conversió de Junqueras, tal i com es pot comprovar en els mateixos comentaris de la notícia o en les xarxes socials.

El tema no hagués anat a més si José Antonio Gómez Marín, escriptor andalús i columnista d’El Mundo –diari del qual participa en el Consell Editorial,- no se n’hagués fet ressò en la seva columna del diari de Unidad Editorial. Gómez Marín amaga la seva font i ho atribueix a “rumors que creixen per internet”, tot i que una recerca ràpida redueix aquest rumor únicament a l’article citat d’Alerta Digital i a uns pocs blogs i usuaris que en fan referència. El columnista fins i tot cita textualment Alerta Digital en escriure que “com va dir-se fa poc des de Terra Lliure, l’Islam és un poderós ‘instrument revolucionari’”. L’organització armada fa 19 anys que està dissolta. També se cita la mateixa font, el suposat polític marroquí Abdelkarim Buceta, que tot i ser “diputat i president de la Comissió d’Amistat Hispano Marroquina al parlament de Rabat” és impossible trobar cap referència seva a internet que no tingui relació amb aquest article.

A més, tal i com explica Marc Argemí avui a Vilaweb, els redactors d’Alerta Digital ni tan sols haurien estat originals, sinó que s’haurien limitat a re-publicar amb els mínims canvis necessaris una notícia seva del març de 2007 –aquesta sí que no era del Dia dels Innocents- on es fantasiejava amb una possible conversió a l’Islam del llavors líder d’IU, Gaspar Llamazares.

Arran de la columna de Gómez Marín diversos digitals catalans, com e-Notícies o El Singular Digital van fer-se ressò de la “polèmica”.

Mèdia.cat ja va destapar com digitals ultres sense cap tipus d’incidència i amb mínimes audiències rebien publicitat de grans empreses, i Alerta Digital es trobava entres els mitjans analitzats. “Bromes” com la de Junqueras i l’Islam i “polèmiques” com la que ha generat potser ajuden a entendre els motius d’aquest finançament.