Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La possibilitat que s’iniciïn prospeccions petrolieres submarines a les Illes Columbretes comença a prendre forma ràpidament i no s’han fet esperar les reaccions d’oposició frontal per part dels sectors socials i econòmics que creuen que en poden sortir perjudicats, així com de les entitats ecologistes.

El principal focus de resistència es troba les Balears, on la indústria turística és el principal motor econòmic, amb manifestacions massives i una oposició de tot l’arc parlamentari. Però també al País Valencià hi ha hagut moviments importants. Tant Compromís com Esquerra Unida han promogut respectives iniciatives parlamentàries i diferents i a Castelló s’ha creat una plataforma específica per al tema que també va manifestar-se al carrer la setmana passada.

Per això sobta tant l’extrema desigualtat informativa que aquest tema ha tingut a un o altre territori. Així, per exemple, el conflicte petrolier ha estat present en la portada del Diari de Balears 12 dies només durant el mes de febrer. La tònica ha estat similar a la resta de diaris mallorquins i encara més alta als eivissencs.

En canvi, els diaris valencians a penes ha fet una cobertura del tema. Las Provincias, per exemple, no l’ha destacat ni un sol cop a la seva portada durant tot el mes.

Però el desinterès de la capçalera de Vocento per les prospeccions petrolieres és nou. Al gener de 2011 va dedicar un mínim de sis portades a parlar d’unes prospeccions petrolieres que llavors eren molt més llunyanes que ara. La posició del diari no era neutral i titulava que “Els sondatges amenacen el banc de sorra que regeneraria tota la costa” i “Els pescadors no pesquen on fa 30 anys van fer-se sondatges”. El 10 de gener d’aquell any va anunciar la creació d’un “front comú entre pescadors i empresaris contra els sondatges” i el 17 del mateix mes apuntava contra el responsable d’aquesta amenaça: El Govern de Madrid, ja que l’empresa responsable “havia maniobrat per tal que el Consell no els frenara”. Llavors, no cal dir-ho, el Govern de Madrid estava presidit per José Luís Rodríguez Zapatero.

 

 

 

Avui, les prospeccions petrolieres, defensades explícitament per Mariano Rajoy, han desaparegut de l’agenda de Las Provincias. I no és per excés de temes. El 15 de febrer dedicava el titular i fotografia principals les temperatures inusualment altes en un hivern. El mateix dia Última Hora es feia ressò de l’avís dels pescadors balears que “les prospeccions els portaran a la ruïna total”.