Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquesta setmana Twitter ha estat testimoni d’una mobilització en defensa dels mitjans públics força atípica. Emprant etiquetes com #SalvemTV3 o #SOSTV3, centenars d’usuaris van clamar contra una decisió que a primer vista podria semblar secundària o un “aspecte pur de gestió”, per utilitzar la mateixa expressió del diputat socialista al Parlament, Maurici Lucena.

Però no ho deurien veure així els treballadors de TV3 i molts altres ciutadans que van col·locar el clam contra la privatització del departament comercial de TV3 entre els temes dominants de l’Estat espanyol diverses vegades durant la darrera setmana.

Alguns usuaris com el documentalista Ferran Aragó o el perfil 243.cat van dedicar-se, ahir al vespre, a preguntar públicament a tots els diputats del Parlament de Catalunya amb perfil a Twitter la seva posició en el conflicte. Algunes de les respostes les han agrupat aquí.

Abans d’analitzar les reaccions a la seva campanya interpel·lativa cal recordar que aquesta va fer-se un diumenge al vespre i que molts diputats és probable que no estiguessin connectats al mòbil. De fet, algunes de les respostes s’han produït aquest matí, així que és possible que encara se’n produeixin més.

De totes formes, els grups que més ràpidament i massiva van respondre van ser tres dels que havien votat en contra de la proposta privatitzadora. Diputats d’ERC –la formació que va tractar d’aturar la mesura al Parlament- com Sergi Sabrià, Marta Rovira o Pere Aragonès van deixar clara la seva postura, encara que alguns, com Dionís Guiteras, van respondre iradament en entendre que els feien responsables de les decisions que aprova un Govern al que donen suport parlamentari.

També van manifestar-se públicament la pràctica totalitat dels parlamentaris dels grups d’ICV-EUiA –David Companyon, Marta Ribas o Marc Vidal, entre d’altres- i la CUP –David Fernàndez i Isabel Vallets.

Per a aquests diputats la seva posició era la més senzilla, ja que anaven a favor del corrent majoritari a Twitter i només havien de donar la raó als seus interpel·ladors. Per això sobta especialment el silenci dels diputats de Ciutadans, que també van oposar-se a aquesta privatització parcial –perquè “donava l’esquena asl treballadors”, segons Jordi Cañas- i ahir no van aprofitar per treure’n pit.

Entre els grups que sí van aprovar la mesura les respostes van ser molt poques, i això que representen la majoria de la cambra, amb 89 escons.

Per CiU només va respondre el badaloní Ferran Falcó, amb una frase força ambigua: “no t’agradaria el que et diria. I 140 caràcters no em permeten opinar. Teniu raó en alguna cosa? Potser sí,però en tot? No.” El cas és que el diputat no ha aprofitat el seu blog o cap altre mitjà públic per explicar la seva opinió més enllà de la limitació d’espai de Twitter.

Enric Millo va ser l’únic diputat del PP a respondre i ho va fer traient-se el problema de sobre i carregant-lo a CiU i ERC: “Aquesta és una desició exclusiva del Govern de la Generalitat (CiU (+ERC)), Ells están contents”. La veritat és, però, que el PP ha votat a favor d’aquest pla de privatització dues vegades. Primer al Consell de Govern de la CCMA i després al Parlament.

Pel Grup Socialista, l’única resposta l’ha ofert l’ebrenca Núria Ventura, qui ha assegurat que “treballarem per que no sigui així”.

El pla per privatitzar l’àrea comercial de TV3 va ser aprovat pel Consell de Govern de la CCMA –on hi ha representants de CiU, PSC i PP- el 12 de juny de l’any passat. Cinc mesos més tard el Parlament rebutjava una moció d’ERC per tal de vetar aquesta mesura amb els vots de CiU, PP i el PSC que s’hi va afegir a última hora. Mentre ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP hi van votar a favor.