Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va presentar-se a Madrid l’associació de castellanoparlants per la independència Súmate amb un acte titulat “Escolta Espanya”.

La conferència tenia el seu obvi interès informatiu, ja que per primer cop algú des de la societat civil catalana tractava d’explicar el procés sobiranista a Madrid amb un argument que desmunta alguns dels principals discursos mediàtics, com que la idea de la independència és un “invent” de la classe política o que existeix una forta divisió a Catalunya segons l’origen dels seus ciutadans. A més l’acte estava convocat per Súmate, una entitat que ens els últims mesos ha guanyat molta visibilitat, amb actes massius a diferents poblacions catalanes que fins i tot han patit amenaces i accions de l’extrema dreta.

Però, a diferència de la majoria de mitjans catalans que sí van cobrir l’acte i fins i tot en van oferir l’emissió en directe per internet, només Público n’ha publicat una ressenya.

És cert que la data no era la millor per aconseguir ressò, amb tots els mitjans bolcats en els especials de l’11M que avui hegemonitzen les pàgines dels diaris. Però de les quatre capçaleres impreses a Madrid cap n’hi una ha publicat ni tan sols un breu sobre l’acte.

Les portades de les edicions digitals d’El País i El Mundo –probablement per les raons apuntades- no inclouen cap informació relacionada amb el procés sobiranista català, però en canvi sí que ho fan l’ABC i La Razón. El rotatiu de Vocento, per exemple, destaca unes declaracions de l’ex-president Jordi Pujol i encara inclou un reportatge sobre la creació d’una hisenda catalana, que aquest matí encara era el més llegit. Fins i tot el diari inclou un particular reportatge d’història catalana englobat dins la sèrie “La història real de Catalunya”, i que figura com la quarta amb més lectures.

Per la seva banda, La Razón, també destaca les declaracions del ministre espanyol d’Exteriors sobre la situació jurídica d’una Catalunya independent –publicades en una hora en que ja havia acabat l’acte de Súmate- i unes declaracions d’Artur Mas de la vigília etiquetades en un tema anomenat “el desafiament separatista”.

Segons la crònica de l’acte publicada per Vilaweb, el desinterès mediàtic va ser proporcional al social, ja que l’acte va ser seguit pràcticament en la seva totalitat per catalans residents a la capital espanyola.