Cortines de fum electrònic

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El cigarret electrònic està protagonitzant darrerament un debat molt interessant en els mitjans de comunicació i en el si de la societat. D’una banda, és el primer element que per primer cop sembla prou potent com per desbancar el tabac. De fet algunes tabaqueres com British American Tobacco o Philip Morris ja s’han afanyat a produir-lo també. És una de les indústries que més ràpid està creixent actualment i, sense anar més lluny, a l’estat Espanyol, les ventes de la indústria tabaquera tradicional van caure en un 11% el 2013 mentre el cigarret electrònic ja factura més de 20 milions d’euros l’any i aspira a triplicar la xifra el 2016.

No cal ni es pot oblidar que, segons l’OMS, el tabac mata gairebé a la meitat dels qui el consumeixen. Per tant, tot el que suposi contrarestar una indústria tan nociva i potent com la tabaquera mereix, almenys, l’oportunitat de ser explorada.

Un producte medicinal per la UE?

Ara bé, el cigarret electrònic també manté molts interrogants pel que respecta als efectes que pot generar en la salut. No existeixen estudis científics que n’analitzin els efectes a llarg termini, i alguns a curt termini demostren determinats efectes nocius. El que més sorprèn llavors, és que el Parlament Europeu es plantegés recentment presentar-lo com a producte medicinal, extrem que la pròpia indústria volia evitar perquè suposaria més restriccions. Com es pot arribar a plantejar aquesta opció, si no en sabem ni els efectes a llarg termini? En la meva opinió, és un dels aspectes que no s’hauria reflectit prou en els mitjans de comunicació. La credibilitat de la UE deixa molt que desitjar si pensa en regular com a medicina elements que es desconeixen.

Finalment, però, sembla que a l’abril, quan s’aprovi definitivament la regulació d’aquest sector, es considerarà el cigarret electrònic com a element de tabac, seguint les restriccions que implica aquest espai tal i com pretenia la indústria. Ara bé, tampoc és tabac, moltes substàncies clau, com el quitrà, no hi són en el nou dispositiu -hi ha l’opció sense nicotina-, així com tampoc es tracta de fum sinó de vapor.

Tot és notícia?

D’altra banda, darrerament em crida l’atenció que es generin com a bolets notícies cada cop que hi ha algun efecte negatiu demostrat en un dels ja 7 milions d’usuaris de cigarret electrònic a la UE. I em qüestiono si realment totes són pertinents. Té sentit, per exemple, fer notícia de l’explosió d’un cigarret electrònic a mans d’un usuari? En la meva opinió, té poc sentit, ja que el que genera l’explosió és el sobreescalfament del Liti. Totes les bateries que contenen aquest element poden acabar explotant si no se’n fa un bon ús. I, òbviament, això ja ha passat en la utilizació de telèfons mòbils, portàtils o d’altres elements electrònics. Per tant la notícia s’hauria de centrar en aquest tipus de bateries i en, tot cas, si es vol fer la notícia enfocant-la en l’ús del cigarret electrònic és bàsic contextualitzar el cas. Dir el motiu del per què passa i la freqüència amb la que succeeix és, si més no, pertinent.

Òbviament, tots els perills per a la gent han de ser transmesos, però bombardejar informació sense elements de context pot acabar generant una visió distorsionada de la realitat i fins i tot afavorir de retruc el consum de tabac tradicional.

Més enllà del propi element en si, em sembla que és una bona oportunitat per al periodisme. Donada la dimensió del negoci, l’impacte en la salut, la manca d’informació en molts aspectes, la falta de regulació i les incògnites pel que fa a la salut, crec que el periodisme és clau en ajudar en una direcció o altra. És un repte, clarificar una realitat tan emboirada.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.