Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquesta tarda es presenta a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya un nou Informe Mèdia.cat titulat “L’actualitat catalana a les portades de la premsa espanyola (2011-2013)”. Fruït de mesos de treball, el nou estudi recopila dos anys de portades dels quatre diaris impresos a Madrid –El País, El Mundo, La Razón i ABC- per analitzar quina és la cobertura informativa que es fa dels Països Catalans des de la capital espanyola. Es pot consultar un avançament gràfic de l’informe en aquest enllaç.

Maria Manyosa i Vera Giró, autores de l’informe, seran les encarregades d’explicar la metodologia i els resultats de la seva anàlisi, acompanyades de Laia Soldevila i Xesca Oliver, en representació de Mèdia.cat i la Fundació Catalunya, respectivament.

L’estudi pretén mostrar amb dades i rigorositat quin és el seguiment que es fa des de Madrid de l’actualitat catalana, amb especial incidència en la lectura que se’n fa del procés sobiranista. La corrupció, l’evolució econòmica o la situació lingüística són, però, altres temes destacats en l’agenda mediàtica madrilenya en relació als Països Catalans.

Durant tot el procés s’ha buidat i categoritzat més de 1.700 portades per saber amb precisió quins són els temes més repetits, com s’enfoquen i amb quina equitat.

S’informa amb neutralitat? Se silencia o es magnifica? És possible fer-se una idea precisa del que passa a Catalunya llegint aquesta diaris? Es tracten igual tots els territoris de parla catalana? Aquestes són algunes de les preguntes que l’estudi tracta de respondre.