Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Tal i com explica el periodista Cristian Segura al seu blog, el dijous 13 va produir-se el major èxit internacional que fins ara ha tingut el procés sobiranista català però la notícia ha passat pràcticament desapercebuda als mitjans.

L’ambaixador de Rússia a l’ONU va assegurar en el Consell de Seguretat de l’organització –màxim òrgan legislatiu mundial, almenys formalment- que “el referèndum no és una nova institució. Hi ha hagut o hi haurà referèndums a Puerto Rico, Gibraltar, les illes Falkland, Catalunya i Escòcia”. Així doncs, el representant oficial de Rússia, un país amb dret de vet a les Nacions Unides i d’una importància diplomàtica i geopolítica enorme –com s’està veient aquests dies en la crisi ucraïnesa- va assegurar que hi haurà un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. No és una declaració vaga o una promesa més o menys velada de no intervenció com les que recentment han arribat des del Vaticà, sinó una declaració oficial d’un país com Rússia en un òrgan com el Consell de Seguretat de l’ONU. És cert que la menció es feia en relació al referèndum de Crimea, però suposa un destacable canvi d’opinió de Rússia en relació al dret d’autodeterminació i una creixent presència del debat en l’àmbit internacional que afecta directament el cas català.

Tot i això la notícia a penes l’ha recollida La Vanguardia en un breu, 8TV, que va emetre aquest vídeo, i algun digital com El Singular Digital. Mèdia.cat no ha trobat la notícia a cap altre mitjà rellevant, doni suport editorialment a les tesis sobiranistes o a les unionistes.

És evident que el fet que es tingui en compte el cas català al Consell de Seguretat de l’ONU és noticiable digui qui ho digui i en el context que sigui. Després es pot discutir si aquest fet és beneficiós o perjudicial per al procés català. Un dubte més que raonable atès que els mitjans unionistes també han decidit silenciar la notícia.

En el seu apunt, Segura dedueix que la imatge de Rússia com a “dolent de còmic” que la premsa catalana ha contribuït a difondre faria que s’intentés allunyar el procés català del de Crimea. Això segons el periodista no només suposaria que els mitjans catalans –i espanyols- han renunciat al periodisme per fer propaganda, sinó que a més aquesta “s’ha quedat bloquejada a La casa de la Pradera”.