Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Molts diaris van destacar ahir una espectacular foto de desenes de persones tractant de saltar la tanca de Melilla. La imatge anava acompanyada de titulars com “Un altre salt massiu” (El Periódico), “Allau sense precedents” (ABC) i, fins i tot, “El gran assalt (La Razón).

El discurs compartit és que es tracta de la major entrada col·lectiva des de 2005 i que fins a 500 persones van entrar o almenys intentar-ho –la informació encara que important no és el mateix a tots els diaris- en un salt conjunt “molt violent”.

A la notícia d’El Periódico –molt similar a la majoria de diaris- podem llegir, però, que la xifra de 500 persones l’ha donada únicament la Delegació del Govern espanyol a Melilla i que cap altra font –el Centre d’Estada Temporal d’Immigrants o la Creu Roja, per exemple- la corrobora. Naturalment es tracta d’una font oficial que no es pot negligir, però posar aquesta xifra en un titular tenint en compte els antecedents informatius d’aquesta font és, com a mínim, arriscat.

De fet, el 17 de febrer, en plena polèmica per l’actuació de la Guàrdia Civil en la mort de 15 persones a la platja del Tarajal a Ceuta, el ministeri espanyol de l’Interior, va assegurar que hi havia 30.000 africans “preparant el salt a Europa per Ceuta i Melilla”. Dues setmanes després, el 5 de març, la mateixa font augmentava aquesta xifra fins a 80.000, sense que ningú preguntés a que es devia aquest increment ni com s’havia calculat.

Però el cert és que la gent que ahir va acostar-se a la tanca de Ceuta segons la xifra oficial més alta -no tots els diaris donen la mateixa-va ser de 1.100 persones i són 1.400 les que han entrat en territori espanyol durant el 2014. Unes xifres que es troben entre el 5% i menys del 2% de les persones que va assegurar-se que estaven “esperant” per saltar la tanca.

Aquests números justificarien realment unes portades tan alarmistes? I això sense anomenar l’ús d’expressions com “allau” o “assalt”.

“Violència” sense ferits

Totes les cròniques han coincidit a descriure l’assalt com a “molt violent” i destacar el llançament de pedres i pals per part dels immigrants. Les dades mèdiques assenyalen, però, que entre 50 i 100 immigrants han estat atesos per la Creu Roja amb talls de consideració, uns altres 19 pel servei d’Urgències de l’Hospital Comarcal, “un altre ha estat derivat a quiròfan per presentar un gran esquinç al braç i dos més presentaven possibles fractures de pelvis i canell respectivament”. En canvi “no hi ha constància de ferits entre la Guàrdia Civil”.