Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Diumenge són les eleccions municipals a la Catalunya Nord i el candidat de l’ultradretà Front Nacional, Louis Aliot, té serioses opcions d’obtenir la vara de comandament a Perpinyà, la quinzena ciutat amb més habitants dels Països Catalans.

Una enquesta situa Aliot en segona posició a només quatre punts del conservador Jean-Marc Pujol. La importància que el Front Nacional li ha donat a aquesta plaça es pot comprovar mirant només qui és el seu candidat: Aliot és el vice-president del partit i company de Marine Le Pen i es presenta a Perpinyà, tot i no ser-ne originari, per un càlcul polític premeditat. L’esforç que fa el FN en aquesta campanya no té relació amb la política local sinó que està pensat en clau estatal. Així, el seu pressupost és el tercer més alt de tota la campanya, pràcticament igualat al del candidat socialista.

Per això sorprèn la tranquil·litat amb el que els mitjans al sud de l’Albera s’han pres aquestes eleccions. Al desinterès habitual majoritari pels successos de la Catalunya Nord s’hi suma un enfocament potser massa gran en les candidatures catalanistes. Tant Vilaweb com El Punt Avui –els únics mitjans que fan un seguiment habitual de Pirineus enllà- centren la seva cobertura en les possibilitats dels candidats catalanistes, el pes de la llengua i la cultura en la campanya i les relacions amb la Catalunya Sud. Un oblit que podria afavorir les opcions d’Aliot.

La premsa perpinyanesa –monopolitzada per L’Indépendant– està col·laborant en l’estratègia de “desdimonització” del FN –en paraules del propi Aliot- normalitzant les seves opcions d’arribar a l’alcaldia i tractant-lo com un candidat local més.

Només el digital La Clau ha mostrat una presa de posició més contundent a l’hora d’alertar de la perillosa estratègia del Front Nacional per fer-se –per primer cop- amb el control d’una ciutat important de l’Estat francès.