Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir i abans d’ahir El Punt Avui va destacar dos dels seus titulars de portada al projecte de BCN World, ara mateix paralitzat a l’espera que el Parlament aprovi les reformes legals que els seus impulsors exigeixen per tirar endavant la iniciativa.

Els titulars són clarament favorables al projecte. El primer és senzillament “Suport popular al BCN World” i el segon “El PP i el PSC de Tarragona se sumen al BCN World”.

Ja l’interior del diari es pot saber que el “suport popular” al projecte de mega-casinos s’ha deduït d’una enquesta “duta a terme per l’empresa Feedback (…) a 400 persones majors de 18 anys de les comarques del sud del país”. El problema comença quan es descobreix que només El Punt Avui s’ha fet ressò del sondeig i que a més en cap moment s’explica qui l’ha encarregat. A la infografia que acompanya el text hi ha les opcions que els enquestats poden valorar sobre el projecte, com per exemple que “crearà llocs de treball”, “serà un referent en el turisme” o “crearà més riquesa al territori”. Però no s’inclou la possibilitat de valorar cap aspecte negatiu.

A més el diari opta per destacar la xifra de 77% de votants d’ICV a favor de BCN World, la formació que més obertament s’ha oposat a la iniciativa.

El segon article, publicat ahir, s’enfoca sobretot cap a les pressions que les seccions intercomarcals de PSC i PP del Camp de Tarragona estan fent a les seves respectives direccions per a que desbloquegin les mesures legislatives al Parlament i es torna a insistir en la creació de llocs de treball. La promesa d’ocupació i les xifres d’atur de la zona són repetides diverses vegades en els dos reportatges.

A més el text dóna preeminència i més espai las arguments dels polítics favorables al projecte i relega al final del text els motius dels opositors que a més queden sense concretar. Per exemple, en cap moment es recorda que les exigències de Veremonte –empresa promotora del complex- és rebaixar d’un 55% a un 10 la fiscalitat del joc.

Finalment, la sèrie clou amb un editorial on es demana “valorar l’oportunitat” del BCN World. Paradoxalment l’opinió del diari és més matisada que la seva informació i és en aquesta peça on es poden entendre millor moltes de les reticències que desperta el projecte. El diari reconeix que són moltes “les suspicàcies i els dubtes sobre el seu futur i la seva viabilitat” i que “un cas com el de BCN World presenta algunes incògnites importants que cal aclarir”. A més declara que valorar-ho “no significa haver de donar carta blanca a qualsevol projecte”, que és, precisament, una de les demandes dels promotors de BCN World, en temes com el control de la ludopatia, accés de menors o prevenció del blanqueig de diners.

És simptomàtic que cap de les tres peces citi el nom d’Enrique Bañuelos, autèntic home fort de BCN World i amb un llarg historial de projectes inacabats, inversions ruïnoses i activitats que han fregat la il·legalitat. Encara que potser és aquesta la “incògnita important que cal aclarir”.