Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va presentar-se un informe de la Fundació FOESSA i Càrites sobre la situació de la pobresa i la precarietat a l’Estat espanyol i Europa que va deixar un titular escandalós que ha estat el preferit per a la majoria de mitjans: “l’Estat espanyol és segon de la UE en pobresa infantil després de Romania”.

Però durant la presentació de l’estudi, Jorge Nuño, secretari general de Càrites Europa, va donar una altra dada de les que habitualment agraden als periodistes: “Acabar amb la pobresa extrema costaria 2.600 milions d’euros, menys que el recent rescat de les autopistes”. Una comparació gràfica i actual que ajuda a entendre fins a quin punt les decisions de mitigar la pobresa són polítiques i no pressupostàries.

Almenys tres dels diaris amb més difusió de Barcelona i Madrid van oblidar aquesta comparació. Ni La Vanguardia, ni La Razón ni El Mundo inclouen aquesta part de les declaracions. En el cas del diari de Unidad Editorial la notícia està signada per EFE, però altres mitjans que publiquen teletips de la mateixa agència sí que mencionen la comparació, pel que es pot suposar que aquesta part va ser editada.

Casualment, tant La Vanguardia com La Razón han editorialitzat durant aquesta setmana sobre el rescat de les autopistes, defensant-ho com un mal menor. La capçalera de Planeta no inclou l’enllaç a l’editorial d’aquell dia.

En portada

Pel que fa a la difusió de l’informe, és significatiu que els diaris que més habitualment recorden la tasca de Càrites hagin donat menys importància a aquesta notícia. A Madrid només 20Minutos la destaca en portada, igual que a la resta de les seves edicions. Mentre que ABC –que sí inclou la referència a les autopistes al titular- la relega a la pàgina 46.

A Barcelona, en canvi, El Periódico ha escollit el tema com a titular principal mentre que La Vanguardia també en fa una referència però més petita.