Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’ABC va celebrar ahir la XXI Trobada del Sector Financer, organitzat pel mateix diari juntament amb l’auditora Deloitt i l’empresa Sociedad de Tasación. Com és habitual quan un mitjà organitza un esdeveniment d’aquest tipus, avui es destaca a la portada de la capçalera amb un titular d’allò més optimista: “Govern [espanyol] i bancs asseguren que el crèdit comença a fluir”. A l’interior, es dediquen tres pàgines senceres i l’editorial a cobrir la jornada.

El text sempre manté el to positiu de la portada i a l’edició digital s’insisteix que “Economia i la banca constaten ja un augment del crèdit nou a PYME i llars”. En canvi l’opinió del sub-governador del Banc d’Espanya, Fernando Restoy, es relega al subtitular i s’utilitza una expressió tan rebuscada com que “la caiguda del finançament a l’economia s’ha estabilitzat, a pesar que el saldo viu de préstecs va accelerar el seu descens al febrer”.

En realitat, tal i com explica l’Ara analitzant les mateixes dades, les xifres del Banc d’Espanya indiquen que el crèdit segueix baixant. En el cas de les llars fins a un 5,5% respecte el mateix mes de l’any passat i un 4,9% respecte al gener d’enguany. Pel que fa a les empreses aquesta caiguda ha estat d’un 6,5% interanual i d’un 5,7% comparant gener amb el desembre immediatament precedent.

Tot i això, ABC prefereix citar a Fernando Jiménez Latorre, secretari d’Estat del ministeri espanyol d’Economia, qui assegura que “les estadístiques del Banc d’Espanya indiquen que el flux de crèdit nou a empreses diferents de la construcció va començar a créixer el desembre de l’any passat”. El “truc” de Jiménez Latorre és separar el crèdit nou del total –que inclou el que ja estava concedit i està pendent d’amortitzar- per tal de maquillar unes xifres negatives.

Finalment, ABC, recull les participacions dels bancs Santander i Popular, en els que ambdós se sumen al to optimista generalitzat. El diari oblida recordar, però, que al llarg de tota la crisi els bancs mai han oblidat aquest to optimista i han repetit abastament que “allò pitjor ja ha passat” mentre els senyals de recuperació no han acabat d’arribar mai.