Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Un teletip d’EFE datat l’1 d’abril aclareix els resultats que fins ara han tingut les investigacions policials sobre la presència de “grups criminals organitzats” en els avalots que van seguir a la massiva manifestació per la dignitat de Madrid el passat 22 de març: per ara “no hi ha dades”.

Amb aquesta concisa declaració, el fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, tanca més de deu dies de bombardeig informatiu que han omplert pàgines de diaris i tertúlies televisives i radiofòniques sobre les suposades organitzacions que es trobarien darrere aquells fets.

Només per posar alguns exemples, La Razón acusava en la seva portada del 27 de març que els “radicals” tenien com a estratègia el 22M “provocar els policies per a que disparessin”. El 31 de març ABC publicava un ampli reportatge acusant tot tipus d’organitzacions socials, sindicals, estudiantils i partits d’esquerra de tractar de “desestabilitzar l’Estat” emprant la violència. I El Mundo assegurava que Resistencia Galega –un petit grupuscle independentista convertir de sobte en la principal amenaça per la seguretat pública- “es troba darrere els incidents més greus del 22-M”.

A favor del diari de Vocento, cal dir que almenys aquest ha recollit en la seva edició digital el teletip d’EFE on s’explica que la Fiscalia descarta totes aquestes teories, encara que no li ha donat la mateixa transcendència que a l’altra versió. La resta ni això.

 

De fet, un teletip del dia anterior –el 30 de març- on s’avisava que la Fiscalia Antiterrorista demanava informes a la policia sobre aquesta possible participació de grups criminals en els avalots va tenir un important ressò a la majoria de mitjans. El seu desmentit només 24 hores després ha passat pràcticament desapercebut.

Agressions a periodistes

També ha passat força per alt les agressions patides per diferents periodistes gràfics durant una nova manifestació a Madrid el 29 de març per part de la policia. No ha estat fins que l’Organització per a la Cooperació i la Seguretat a Europa (OSCE) va qualificar “d’inacceptables” aquests atacs, l’1 d’abril –tres dies després que succeïssin- que la majoria de mitjans se n’han fet ressò.