Diplomàcia digital

Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dimecres passat, l’Oficina d’Alex Salmond va estrenar compte a Twitter: @ScotGovFM. Que consti que el primer ministre escocès ja fa temps que té el seu propi compte, @AlexSalmond, amb més de 60.000 seguidors. Aquest altre, el de l’Oficina, encara ha piulat poc i cal veure quin perfil diferenciat agafa. A Twitter tampoc no hi manca la viceprimera ministra, @NicolaSturgeon. Després, òbviament, la campanya pel Sí al referèndum escocès és ara mateix molt activa mitjançant @YesScotland.

A Ankara, per les mateixes dates, el primer ministre turc decidia aixecar el bloqueig a Twitter que havia imposat a tot el país dues setmanes abans. El Tribunal Constitucional turc va dictaminar que la mesura anava contra la llibertat d’expressió. A Twitter, lluny de les mordasses i les servituds de la premsa tradicional, és on s’han airejat i comentat els casos de corrupció que omplen el país. Malgrat la restitució de Twitter, però, el govern turc manté la prohibició al canal YouTube, on es va filtrar l’enregistrament d’una reunió d’alts càrrecs.

Poc més de 3.000 quilòmetres de distància separen Edinburgh d’Ankara, però la distància important és la mental. Quan el món civilitzat ja fa anys que ha descobert les possibilitats de la diplomàcia digital i l’aplica amb més o menys encert i agilitat depenent de les latituds i les circumstàncies, altres països amb aspiracions d’integrar-se a la UE encara prohibeixen canals socials igual com empresonen periodistes i tanquen diaris. Això d’empresonar periodistes i tancar diaris, per cert, alguns països del món teòricament civilitzat també ho fan.

El primer Departament d’Afers Exteriors que va obrir una unitat de diplomàcia digital va ser el del Govern dels Estats Units, l’any 2002. Alguns altres, com el del Regne Unit, l’han seguit. Suècia també és molt activa en aquest àmbit, especialment el seu ministre d’Exteriors, Carl Bildt. Els governs de tres quartes parts dels 193 països que són a Nacions Unides són presents també a Twitter.

Catalunya encara no és a les Nacions Unides, però sí a Twitter, amb més de 33.000 seguidors de @govern. El president Mas no s’ha decidit encara a fer el pas i quan ha de piular algun missatge ho fa mitjançant el seu cap de Premsa. Dels consellers, només cinc tenen compte propi: Ferran Mascarell, Santi Vila, Joana Ortega, Neus Munté i Ramon Espadaler (inactiu), per ordre de seguidors. A més, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) té la diplomàcia digital entre els seus objectius i l’exerceix activament, tant de manera institucional a @Diplocat_inst i @ThIsCatalonia com de cara enfora a @CatalanVoices.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.