Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

A principis d’aquesta setmana a diferents ràdios de Catalunya s’ha pogut sentir una sèrie de falques publicitàries en que una sèrie de ciutadans reals anomenats Aznar, Botella, Montoro o Chacón mostren el seu suport a una consulta sobre la independència després de rebre una suposada trucada de Xavier Pérez Esquerdo, humorista al programa de RAC1 La Segona Hora.

Però ha estat precisament en aquesta emissora on no ha estat possible sentir aquesta publicitat. Segons ha pogut saber Mèdia.cat, Òmnium Cultural va intentar contractar una sèrie d’espais publicitaris a la ràdio del Grupo Godó, però després de diferents negociacions, al final RAC1 va decidir no emetre l’anunci. Fonts oficials d’Òmnium han confirmat aquesta versió dels fets.

Des de RAC1 no s’han volgut fer declaracions a Mèdia.cat, però un possible motiu per prendre aquesta decisió –ja que sí ha emès altres campanyes de la mateixa entitat- podria ser la participació de Pérez Esquerdo, locutor de l’emissora, per evitar confusions en l’oient. Segons Òmnium alguna altra ràdio els ha fet identificar la falca com un missatge publicitari, precisament per evitar aquest tipus de situació confusa, però asseguren que amb RAC1 ni tan sols se’ls ha ofert aquesta possibilitat.

De totes formes no seria la primera vegada que un locutor de RAC1 apareix a la mateixa ràdio en un anunci. Recentment va ser el cas d’Òscar Dalmau, presentador de La Competència, qui va protagonitzar una campanya publicitària d’Ecoembes sobre el reciclatge d’envasos.