Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Després de les restriccions a la feina dels informadors gràfics que suposa el projecte de nova Llei de Seguretat Ciutadana ara arriba una nova amenaça per als periodistes de tribunals. L’article 18 de l’avantprojecte de Llei Orgànica del Poder Judicial, fet públic el 4 d’abril, disposa que “els jutges que considerin pertorbat el seu assossec i equanimitat o que se sentin inquietats (…) ho posaran en coneixement del Consell General de Poder Judicial”. Aquest podrà “ordenar a qui pertorbi o inquieti als jutges el cessament immediat de la seva conducta. La continuació o reiteració de tal comportament (…) serà constitutiva de delicte contra l’Administració de Justícia previst i penat a l’apartat 1 de l’article 464 del Codi Penal”.

Per a la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) –principal organització professional  de l’Estat i que agrupa entitats valencianes com la UPV, l’Associació de Periodistes de Castelló o l’Associació de Premsa d’Alacant- aquest redactat podria obrir la porta a que els jutges tractessin de silenciar els periodistes que informen de casos judicials oberts.

Segons declaracions d’Elsa González, presidenta de la FAPE, recollides pel digital 233 grados, aquesta norma suposa “un pas enrere en la llibertat d’informació i, per tant, en la llibertat del ciutadà a rebre una informació lliure i veraç, un dret que protegeix i garanteix la Constitució”. Per González és especialment greu que fins i tot es valori la possibilitat d’incloure penes de presó, ja que l’article 464 del Codi Penal que s’aplicaria en aquest cas preveu penes d’un a quatre anys de presó i multes d’entre sis i 24 mesos.