Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La primera edició de l’Anuari Mèdiacat, sobre els silencis mediàtics del 2010 va destacar com a tema més silenciat els maltractaments –morts incloses- que ocorrien al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona. Des de llavors les coses han canviat lleugerament –pel que fa a la cobertura informativa- i El Periódico fins i tot, en cert moment, va arribar a recollir signatures per tal de reformar el model dels CIE.

Ara, però, aquestes mancances semblen retrobar-se a la premsa valenciana. El 15 d’abril pràcticament un centenar de persones retingudes al CIE de Sapadors van iniciar una vaga de fam per protestar contra les deportacions sense previ avís i les deplorables condicions de vida dins el CIE.

Els dos principals diaris de València a penes van fer una mínima cobertura del conflicte. Una mica millor en cas de Levante –amb una peça pròpia– i la publicació d’un breu d’agència d’escasses set línies en el cas de Las Provincias. Pel que fa a les ràdios, només Radio Valencia, afiliada a la Cadena SER, va informar del tema.

La cobertura va ser fins i tot millor a alguns mitjans de fora de València, com El País, El Mundo, Tele Cinco o El Periódico, encara que en general van limitar-se a publicar el teletip d’Europa Press, això sí, evitant-se el terrible titular de l’agència de notícies: “ONG diu que 97 interns de Sapadors (València) estan en vaga de fam i Policia ho nega”.

Però un cop passat el primer impacte l’interès mediàtic, ja de per si escàs, va decaure ràpidament. Tot i que la vaga va durar un mínim de nou dies, l’última notícia publicada que ha estat registrada va ser aquesta peça als informatius de La Sexta el 19 d’abril. Cap mitjà n’ha fet un seguiment posterior ni s’ha interessat per la continuïtat de la protesta o si aquesta havia aconseguit alguns dels seus objectius.

Tampoc va aprofitar-se el cas per contextualitzar l’existència dels CIE més enllà de reproduir algunes dades aportades pel comunicat de premsa de la plataforma pel tancament dels CIE, a excepció d’alguns digitals com La Marea o El Diario.es.