Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Enmig d’una crisi econòmica que no sembla tenir final, amb alts nivells d’atur i precarietat a més d’altres drames com l’augment de la pobresa extrema, els desnonaments o l’emigració dels joves, com han cobert els informatius el 1r de maig, Diada Internacional del Treballador? L’únic dia a l’any en que aquest col·lectiu, com a tal, és o podria ser protagonista informatiu?

A Mèdia.cat analitzem com s’ha cobert en els informatius televisius de l’1 de maig al migdia de quatre canals: TVE, La Sexta, IB3 i TV3.

La televisió pública estatal va obrir el seu informatiu del migdia amb les imatges de les marxes que encara estaven cuejant i li va dedicar sis minuts i 20 segons a fer un repàs a les diferents ciutats, va recollir les declaracions dels dos màxims dirigents estatals de CCOO i UGT i alguna altra més breu d’algun manifestant per tancar amb un repàs de les mobilitzacions impulsades per altres sindicats a Madrid. Aquest bloc també inclou l’atac a diferents entitats bancàries a Bilbao i connexions amb manifestacions a altres parts del món com Istanbul, Moscou  Kíev. Cap altra referència a la situació del món del treball –tot i tenir unes darreres dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de dosi dies abans- ni cap altra informació de context.

Cap a la segona meitat de l’informatiu arriba la informació sobre el pont de maig, al que se li dediquen dos minuts i 20 segons, incloses les referències als embussos a les sortides de Madrid, les platges valencianes plenes de madrilenys –“és el que més ve de gust” assegura el locutor- i alguna dada d’ocupació hostalera.

La Sexta no inclou els informatius sencers al seu web, però en penja les notícies que considera més destacades de forma separada. A la selecció d’ahir s’hi inclouen dos vídeos sobre el temps i el turisme de platges titulada “Sol i altes temperatures protagonitzen el dia del treballador” amb una duració d’un minut i mig, a més d’una altra sobre els embussos de trànsit de 26 segons.

Les notícies sobre les marxes sindicals es redueixen a dues peces de 29 segons cadascuna sobre els actes violents que van acompanyar algunes manifestacions a Bilbao i Barcelona, en les que pràcticament només s’informa de nombre de detencions i de caixers o contenidors danyats.

IB3, però, és la televisió que porta més a l’extrem aquest model. Tot i que als titulars de l’informatiu destaquen les manifestacions de treballadors com a primera notícia, un cop començat aquest, la preeminència passa a l’aterratge forçós d’un avió a l’aeroport de Palma a causa del part prematur d’una passatgera. A partir d’aquí s’encadena amb l’augment del tràfic aeroportuari relacionat amb el pont i comença un amplíssim reportatge sobre la situació del turisme a les Illes de gairebé set minuts, encara que més enfocat des del seu punt de vista de la importància econòmica que té per a les Balears que no pas per la seva pràctica per parts dels seus ciutadans. Durant el seu desenvolupament es tracten diferents temes, des d’entrevistar turistes francesos o treballadors del sector, fins a les dades d’ocupació durant el pont o reportatges d’hotels concrets.

En contrapunt, l’espai dedicat a les manifestacions –exclusivament de CCOO i UGT- és d’un minut 40 segons i es limita a ressenya que aquestes s’han produït a les diferents illes i les xifres d’assistents segons policia i manifestants.

A l’altre extrem de les opcions hi ha el Telenotícies Migdia de TV3. Durant 16 minuts i 40 segons, el canal públic català informa d’algunes de les manifestacions convocades a Catalunya –incloses les d’USOC i CGT- i recull declaracions, tant de dirigents sindicals com de manifestants afectats per diferents conflictes laborals –inclosa la vaga de Panrico, molt silenciada a pesar d’allargar-se des de fa ja set mesos.- A més, també s’inclouen dades sobre l’increment de la temporalitat i precarietat a Europa, un reportatge amb testimonis de treballadors precaris. També hi ha hagut un apartat per a diferents manifestacions internacionals, com les de Istanbul, Moscou o Bangla Desh.

Per contra, TV3 no ha informat ni dels danys a entitats bancàries a Bilbao –els avalots de Barcelona encara no havien succeït en aquesta edició- ni inclou cap notícia sobre el bon temps, les platges o el pont.

Nota: Aquesta anàlisi ha estat elaborada després que diferents lectors la demanessin i aportessin informació via Twitter.